1071 са официално регистрираните ХИВ-позитивни случаи у нас. Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Това сочат изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS). Причината за разликата в броя е продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

От януари до средата на ноември у нас са регистрирани 133 нови лица с ХИВ инфекция срещу 112 за същия период на миналата година. От новорегистрираните случаи през тази година 102 са мъже и 31 са жени.
Регистрираните ХИВ – позитивни лица са в много широки възрастови граници - от 16 до 66 години. Средната възраст при мъжете е 31 години, а при жените 32 и продължава се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. 69 души или 67% от новорегистрираните са във възрастовата група между 15-29 години.

Според пътя на инфектиране през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – хомосексуалните и наркозависимите. От началото на 2009 г. са регистрирани 4 ХИВ позитивни бременни жени. Регистрирано е и едно ХИВ - позитивно дете родено от ХИВ позитивна майка. Данните показват, че близо 60 % от новооткритите през първите 11 месеца на 2009 г. лица са от София – град (44 лица) и региона на Пловдив (20 лица), които продължават да са регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик – (17 лица), Варна – (10 лица), София – област (7 лица). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.

На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и съответния мониторинг на терапията. В общо разкритите 5 сектора за лечение на СПИН към 30.09.2009 г.се лекуват 306 лица, а общо в регистрите са включени 504 за проследяване.
 За шеста поредна година Министерството на здравеопазването и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в партньорство с Регионалните инспекции по опазаване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), общини, неправителствени организации и медии организират Национална информационна АНТИСПИН кампания. Мотото на кампанията е "Бъди в час !". Тя е насочена приоритетно към младите хора, а целта  е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ в мрежата от 19 КАБКИС  (Кабинети за безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН) в страната. Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май.