Мислили ли сте за начина, по който управлявате парите си? Може би междувременно сте се замисляли и за начина, по който ги управляват родителите ви, братята и сестрите ви и други членове на семейството. Със сигурност ще си изясните всичко като направите упражнението по-долу. Когато става въпрос за изборите, които правим относно парите, дори хората, които се считат за стиснати, могат да започнат да се държат съвсем различно. Някои стилове на управление на парите се съчетават добре, докато други са коренно противоположни.

Ето някои примерни въпроси за определяне на стила ви за управление на парите, написани от финансови експерти. Те ги използват, за да ви покажат как гледате на парите, как ги оценявате и къде са силните и слабите ви места. Използвайте ги, за да анализирате своя стил и този на останалите членове на семейството ви и ще направите няколко полезни прозрения.

Безпокоящият се.

Ако лежите будни през нощта, притеснявайки се за парите, но не сте напълно сигурни колко е висок кредитният ви лимит или колко имате в спестовния си влог в момента, вие сте от безпокоящият се тип. Този синдром според експертите е в следствие на липса на самоувереност по отношение на парите. Ако не се чувствате добре подготвени, за да се справяте с финансови решения, се парализирате. Резултатът е безкрайно и непродуктивно безпокойство.

Спестяващият.

Привързани ли сте към разпродажбите и магазините за втора употреба? Обичате ли да се наслаждавате на факта, че роклята ви за 15 лева е толкова хубава, колкото и роклите за по 100 лева, които ви заобикалят на някое празненство? Ако през целият си живот сте свикнали да се пазарите, вероятно сте от спестяващия тип. Името е използвано малко подвеждащо, защото може да сте типичният "плюшкин". Основният въпрос тук е, че сте консервативни с парите, съвестно пестите, но по труден и прагматичен начин, за разлика от безпокоящият се тип, който също пести, но без практичния елемент.

Харчещият.

Това название е много подходящо, защото харчещият наистина харчи свободно. И дори нещо повече. Ключовото тук е, че купуването и притежаването на нови неща ви прави щастливи, защото самоувереността ви е свързана с въпросите за качеството и статуса. Чувствате се нещастни и лишени, ако обстоятелствата предопределят да не можете да си позволите нещата, които виждате, че приятелите и колегите ви притежават. Ако се чувствате щастливи от това да знаете, че вашият iPhone е най-новият модел или че колата ви стои навън на служебния паркинг, вероятно сте от харчещия тип. Вероятно носите в себе си и кредитни карти с висок баланс.

Гуляещият.

Ако сте странна комбинация между спестяващия и харчещия тип, вероятно сте гуляещи. Гуляещите могат да са специалисти в откриването на най-новата и изгодна оферта за кредитна карта, но в същото време те са тези, които изстискват всичко от картата, за да си купят огромен телевизор с плосък екран. Ако "бях много добър тази седмица, затова го заслужавам." е мисълта, която минава през главата ви редовно, значи сте от този тип.

Скъперникът.

Известни с различни имена, скъперниците могат да бъдат като практикуващи "дзен на себеотричането" или могат да се чувстват сякаш са над всичко останало що се отнася до парите. Ако да си мислите за пари или да ги обсъждате ви се струва противно, защото си мислите, че "добрите" хора не се притесняват за пари, вероятно сте скъперник. Докато емоционалността ви е разбираема, особено ако сте отгледани от родители, които са ви учили, че любовта към парите е коренът на всички злини, все пак тези чувства могат да предизвикат малко или много конфликт в семействата. Проблемът е в това, че парите са основна необходимост, за да се поддържа всяко едно семейство безпроблемно. Ако се държите сякаш парите нямат значение, натоварвате другите с тази отговорност.

Тайната за справянето с различията в стиловете за управление на парите в семействата е в това да осъзнаете тези различия и да говорите за тях. Ако знаете какъв е вашият стил, както и този на родителите, братята и сестрите ви, това ще направи процесът по напасване по-лесен. Може да помогне и това да бъдете внимателни за предсказуемите конфликти между различните типове.