На извънредната сесия на ОбС, която се проведе днес, кметът Георги Георгиев внесе предложение да бъде отпусната финансова помощ в размер на 50 000 лв. на общинска фирма БКС. Парите са необходими за спешен ремонт на машините за сметосъбиране и сметоизвозване и за погасяване на задълженията за гориво, обясни градоначалникът. 

"Фирма БКС е фалирала на 100%. Вината е на ръководството, което не можа да осигури финансова стабилност на общинското дружество. Ако предложите друга кандидатура за управител на БКС, готов съм да я внеса за обсъждане и гласуване в ОбС", каза кметът пред общинските съветници. На въпросите им дали БКС има и други задължения, Георги Георгиев отговори така: "Общинската фирма дължи 70 000 лв. на асфалтовата база. Намерението на кредитора е да си върне партите по съдебен ред.". Градоначалникът подчерта, че общината се е разплатила с БКС и няма да поеме тези задължения.

"Ако в продължение на шест месеца общината спре да възлага поръчки и на фирма ВиК, тя също ще фалира. Ясно е, че всички управители чакат на общината", допълни кметът.

Предложението на Георги Георгиев за отпускане на финансова помощ за БКС бе подкрепено от ОбС. Парите ще бъдат осигурени от постъпленията от такса битови отпадъци за тази година. Те няма да бъдат преведени по сметка на БКС. Разплащането за ремонт на сметоизвозващите автомобили и задълженията за гориво ще се извършат от общината.