Бившият градоначалник на Ботевград потърси своя миг на медийна слава и го намери чрез интервюто на Радан Кънев пред botevgrad.com. Като изпълзял от политическия нафталин Георгиев назидателно размаха пръст на лидера на ДСБ  и напомни за своите 12 славни управленчески години, в които според него е изкарал средновековното Орхание от забвение и го е превърнал в супер проспериращ европейски град. 


Споменатото отворено писмо на Георгиев е своеобразен миш-маш от познатите му и вече втръснали до болка лакардии, с които омайваше избирателите в местните пенсионерски клубове. С патетичен тон в началото авторът назидателно обяснява на Радан Кънев как по време на неговото ръководство като кмет не е ощетил  Община Ботевград,  държавата България или Европейския Съюз с нито една стотинка, нито с един лев или едно евро. Наложените именно по време на неговото управление финансови корекции по европейски проекти на стойност от близо 9 млн. лева Георгиев явно не ги признава дори и за жълти стотинки. Както се казва, „Дай Боже всекиму такъв стандарт“. Изключително тежкото финансово положение на управляваното и от него ВиК Бебреш (с над 1.5 млн. дългове), фалиралите БКС и Родина, все преки резултати на кадърното му и законно управление, също са спестени на г-н Кънев.


Като в приказки за „Лека нощ,  деца”  Георгиев разказва сладкодумно как нямал нито вила, нито къща в Гърция. Нямал дори и на родното Черноморие. Да го ожалиш, такъв безимотен бивш кмет. Но отново – нито дума за строящия се и в момента хотелски сарай в Камен дол, нито за масивната кооперация до Съдебната палата (които явно са резултат на изключителния и невероятен бизнес нюх на дъщеря му, па макар и още незавършила студентка).


По-нататък в своето отворено писмо Георгиев влиза направо с бутонките в краката на Радан Кънев, като заговаря на познатата на депутата юридическа лексика. Следват известните на местната публика  шансони за  непорочна момина сълза, която излиза чиста от всякакви проверки на НАП, прокуратура и не знаем си какво още и как само „лошата“ общинска администрация (която иначе той е назначил и е имал задължението да контролира) го е саботирала в безгрешието му и е отнесла десетки актове от Сметната палата, АДФИ и т.н.


Със зле прикрит апломб Георгиев парадира как се е сдобил с констативен акт, според който е видно, че в семейството му нямало финансови нарушения и престъпления. Тук лирическият герой пропуска да отбележи дали вече е възстановил личните заеми от сина му Даниел Георгиев в размер на  80 000 лева, както и от личния му адвокат - починалия наскоро Цено Цеков – в размер на 100 000 евро. 


И сега идва сакралният момент в цялото отворено писмо на Георги Цветанов Георгиев. Явно без самият той да осъзнае, в писмото си до Радан Кънев е сътворил истинска новинарска бомба. Хей така, без да се замисли, бившият ни градоначалник гръмва сензацията – последните кметски избори в Ботевград били един много добре организиран и скъпо платен преврат. Ето с такива бомбастики лицето Георги Цветанов Георгиев решава, че ще остане в съвременната политическа история на Ботевград. Човекът, който на последните пет избора всеки път сменяше политическите партии /БСП, ДИБО, ББО с НДСВ, ГЕРБ, ОББО/, се жалва от световната конспирация. Още малко и човек ще си помисли, че на 1-ви ноември миналата година е бил свален от власт чрез въоръжен метеж с участието на наемници от Ал Кайда и от Боко Харам.


Иначе, нито дума до Радан за пищната и разточителна изборна кампания, която Георгиев си организира, използвайки без капка свян общинския вестник, общинското тв предаване, ресурсите на цялата общинска администрация.


Докато Радан Кънев вероятно е търсел начини да се свести след тази зловеща новина за преврата на първи ноември 2015-та, Георгиев се ожалва от още една огромна несправедливост – т.н. коалиция ОББО, с която се канеше да яхне четвърти мандат,  нямала нито един свой човек в секционните избирателни комисии за вота. Но да припомним на г-н Георгиев - местната коалиция ГДБОП, чрез която Иван Гавалюгов спечели изборите, нима имаше свои представители в секциите?!?


Отвореното писмо на Георгиев до Радан Кънев завършва в познатия на всички граждани от общината нападателен стил на бившия ни градоначалник, за който в своето отворено писмо групата съветници използва старата поговорка „Крадецът вика – дръжте крадеца“. За финал със зле прикрит патос са изброени всички строителни обекти, но нито дума за това как всеки строеж си чакаше рязането на лентата, за да почнат неизбежните ремонти заради калпавата работа.


Изненадите още не са приключили. Георгиев се изкарва пред Радан Кънев репресиран – „през последните 15 години от 2001г. до момента много пъти съм подлаган на различен политически натиск и преследван от онези, за които не бях удобен”.


Явно да бъдеш разгромен на местните избори в Ботевград и изхвърлен на бунището на историята, след като си докарал почти до фалит общината, не е достатъчно основание за бившия градоначалник да проумее и приложи на практика библейските напътствия за покаяние и смирение. И докато на небето всеки ще бъде съден според делата си и ще получи справедливо възмездие, все още е спорно дали родната Темида ще успее да раздаде справедливост и на земята...