Двама варненски седмокласници инсценирали отвличане, за да отмъстят на родителите си заради спрени дневни. Заради инцидента, станал в понеделник вечерта, Варна е била на косъм от пълна полицейска блокада, съобщи шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.

Прибирайки се у дома около 17.15 часа в понеделник, майката на 13-годишния Кристиян от варненския квартал "Владиславово" открила в кухнята нож и лист от тетрадка с надпис "Държим сина Ви". Последвало полицейско разследване, в което били ангажирани стотици полицаи.

Заради семейни проблеми, от известно време насам Кристиян и съученикът му Стоян от 7-ми "А" клас на Основно училище в кв. "Владиславово" планирали да избягат зад граница, като изминат пеша разстоянието до Румъния през Добрич и Русе. Около 10.30 часа в понеделник двамата напуснали училище под предлог, че не се чувстват добре. Около обяд поели към Румъния. Край Аксаковска панорама изхвърлили част от багажа, за да симулират отвличане. Стигайки до аксаковското село Климентово, на около 20 км от Варна, уплашени и от мрака, момчетата решили да преустановят бягството.

Последвалото полицейско разследване продължило до 20.20 часа, когато Стоян се обадил на майка си. За да издирват изчезналите седмокласници, на крак са били вдигнати всичките около 350 служители на III-то РПУ във Варна. Проверени били болници, интернет клубове и магазини, разпитани били съученици, учители и близки на двете момчета, разкри шефът на варненската полиция.

Искали са да отмъстят на родителите си, като бъдат обявени за отвличане. От известно време са имали проблеми в отношенията в семействата, като наскоро родителите на едното момче му спрели дневните, обясни комисар Димитров. По думите му, случаят не представлява престъпление.

Няма индикации учителката, освободила двете момчета от учебни занятия, да е нарушила правилника, заяви Николинка Даскалова, началник на Регионалния инспекторат по образование. Тя призова родителите да намерят време да говорят с децата си, защото подрастващите имат нужда от това.

Заради случая във всички варненски училища започват тематични родителски срещи. Ще бъде усъвършенстван и механизмът за оповестяване на родителите от страна на учебните заведения. Именно скъсаната връзка между учители и родители е причина за случилото се, смята шефът на варненската полиция.