Ford ще оборудва базовия си Mustang с нов V6 двигател. Те ще заменят 4-литровия V6 агрегат, който има мощност от 210 к.с. и максимален въртящ момент от 284 Нм, с изцяло изработения от алуминий 3,7-литров 24-клапанов Duratec DOHC Ti-VCT V6 с мощност от 305 к.с. и 380 Нм максимален въртящ момент.

Стойностите на мощността и максималния въртящ момент на новия двигател са по-малки съответно само с 5 к.с. и 61 Нм от тези на настоящия 4,6-литров V8 агрегат, използван за модела Mustang GT.

Ford ще комбинира новия си агрегат с 6-степенна трансмисия, която ще се предлага в два варианта - автоматична и ръчнa.

Моделът е снабден и с новата регулируема система Electric Power Assist Steering (EPAS). За да се подобри аеродинамиката, е променен дизайнът на предницата и на колелата, а въздухозаборниците са разположени по-високо.

Новият Mustang е по-икономичен от настоящия си вариант. От компанията твърдят, че при оборудването му с 6-степенната автоматична трансмисия разходът на гориво в градски условия е 12,38 л/100 км, а при шофиране по магистрала - 7,84 л/100 км. Това представлява подобряване на икономичността на модела с 25%.

Окачването на автомобила също е подобрено. Той е получил нови, по-широки спирачни дискове, нови амортисьори и пружини, по-здрава стабилизираща щанга, както и нов скоростомер и оборотомер.

От август 2010 година от Ford ще пуснат в продажба Mustang V6 заедно с нов пърформанс пакет, включващ редица екстри, като спортно окачване, 19-цолови колела, по-здраво шаси, както и електронен контрол на стабилността със спортен режим.
Mustang V6 ще направи официален дебют на автомобилното изложение в Лос Анджелис, което ще започне тази седмица.