Правилното е, който прави деца да си ги гледа, а не държавата да ги гледа. Това коментира Бойко Борисов по повод трагедията в Крумовград.

Той допълни, че когато са затваряни военните поделения много оръжия и боеприпаси са били безконтролно разхвърляни.

Премиерът изрази надежда виновните да си понесат отговорността си.

Междувременно Окръжна прокуратура в Кърджали повдигна обвинение за убийство по непредпазливост срещу четирима от  задържаните за смъртта на трите деца, които загинаха при взрив на боеприпас в социалния дом в Крумовград.

Обвинени в убийството на трите деца са парнаджията на комплекса Хамди Али, бившият директор Светослав Дейов и семейство възпитатели, работело в социалното заведение.

Това съобщи окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, цитиран от Дарик.
Четиримата задържани бяха арестувани в събота вечерта, след като бомба избухна в комплекса в Крумовград и уби три момчета.

По случая бяха задържани още двама души - синът на парнаджията, който е бивш военен и негов приятел. Все още срещу тях няма повдигнато обвинение за съпричастност към смъртта на тийнейджърите.

Присъдата е от 5 до 15 години затвор.

Парнаджията Хамди Али е обвинен и по член 338, ал.1 от НК - за съхранение и пренасяне на боеприпаси и взривни вещества и за убийство по непредпазливост. Очаква го присъда също от 5 до 15 години затвор.

За други двама задържани - сина на парнаджията и неговия приятел, за когото се смята, че е доставчик на боеприпасите, след изтичането на 24-часовото полицейско задържане, също ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение, допълни окръжният прокурор.

По последни данни на разследващите смъртта на трите деца в Крумовград е причинена от взривател от противотанкова мина с детонатор. Това съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

Екип от експерти на министерството ще провери как мината е попаднала в ръцете на парнаджията на социалния дом.

„Група от министерството от щаба по отбрана ще работи в Хасково. Там са документите от поделението. Ще проверим къде са съхранявани, каква е отчетността и какви количества и какви видове подобни изделия е имало на територията на Крумовград", обяви Валентин Радев.

По думите му, поделението е закрито и вече нищо не се съхранява в него.
"Безусловно ще търсим отговорност. Точно за това сме се свързали и с бившия командир на поделението, който вече е офицер от резерва - полк. Марко Петров", подчерта още зам.-министър Радев.

Той посочи още, че ще бъдат проверени всички, които са свързани по някакъв начин със съхранението на такива опасни изделия.

"В Българската армия има строга отчетност на всички такива боеприпаси и не само от този вид въоръжения, така че ние със сигурност ще знаем къде е било то", категоричен е Валентин Радев.

През последните години е имало занижен контрол на боеприпаси, посочи от своя страна военният министър Николай Младенов. По думите му, фирми без лиценз са извършвали унищожаване на боеприпаси.

„Поделението в Крумовград, за което се подозира, че вероятно от там са дошли боеприпасите, е закрито през 1999 г. - 2000 г. Доста време е минало от тогава, така че доста дълго време е имало нарушения", съобщи министър Младенов.

"Това безхаберно отношение към старите боеприпаси, което е съществувало, няма да продължи. Аз неведнъж вече правя такива спонтанни и необявени инспекции като със своите заместници посещаваме различни складове и гледаме навсякъде какво е положението", коментира Николай Младенов.

Слабости в охраната в дома в Крумовград и недостатъчен персонал е установила Агенцията за закрила на детето през 2008 г.
Не е ясно и до колко служителите са знаели, че децата са работили в домове на местни хора, които са им се отплащали по различен начин, заяви председателят на агенцията Надя Шабани.

Някои медии лансират тезата, че парнаджията е давал старите боеприпаси на децата да ги разглобяват, а след това носил частите в пунктове за изкупуване на вторични суровини.