8-ми декември е хубав празник, който трябва да се помни с веселието и приятните изживявания, а не - с последиците от прекалената употреба на алкохол или съчетанието му с психоактивни вещества. Младите хора да се веселят разумно. Това каза пред Агенция “Фокус” доц. Анета Хубенова, ръководител на Клиниката по токсикология в МБАЛСМ „Пирогов”, във връзка с отбелязването на студентския празник. По думите й повече са мъжете между 20 и 22 години, които по празниците попадат в токсикологията, което може да се отдаде на по-голямата консумация на алкохол, водеща до по-бързо до отравяне.
„Студентите пият безпаметно, някои пият по-малко, едни са по-чувствителни на алкохолна консумация, други „носят” повече”, коментира Хубенова. Освен с алкохол, по празниците младите хора употребяват стимуланти като марихуана и други психовъздействащи фактори.
„За да попаднат при нас, младежите трябва не да са препили, а да са с натравяне. Около празниците винаги има такива случаи, ние сме готови да ги поемем”, посочи доц. Хубенова. Студентите злоупотребяват с най-различни видове алкохол. „Различен е броят на младите хора, които минават през токсикологията. Могат да бъдат 5 - 10, повече или по-малко. Всяка година поколенията са различни”, каза Хубенова.
До фатален край се стига, когато се прекали. „Всичко, което правят младите хора, трябва да го правят умерено. Злоупотребата с алкохол може да доведе до болест, падане, сбиване, самонараняване. Хората стават неконтролируеми”, заяви доц. Анета Хубенова и посъветва младите хора да не шофират в нетрезво състояние.