Пациентите няма да доплащат за лечението си с инсулин на „Ново Нордиск”, съобщиха от здравното министерство. Фармацевтичната компания поела ангажимент да спре изискването за доплащане от страна на пациентите до 1 февруари 2010 г., тъй като трайното решение изисква време. И пари. Проблемът беше наследен от предишното правителство, поясниха пак от МЗ. Той беше заложен с нормативни изменения, които промениха методиката за определяне на цените на лекарствата, които осигурява здравната каса от 1 юни тази година. Други промени в позитивно-реимбурсната листа до момента не са правени, казаха още от ведомството на Нанев.
На инсулин са над 50 000 българи. На 1 декември тази година пациентските организации алармираха, че се налага диабетиците да си доплащат от джоба за „безплатния” медикамент, който се поема 100 на 100 от Здравната каса. Причината за това беше, че реимбурсната цена е по-ниска от тази на търговците.
Проблемът идва от Закона за лекарствата, който постановява НЗОК да плаща именно по референтна най-ниска цена, определена от Комисията по цените към Министерския съвет. Това обаче не е изгодно на производителите. Отдавна има направено предложение за промени в закона и заплащането да става по средноаритметична, а не по най-ниската цена, обясниха експерти.
В началото на декември от "Ново нордиск фарма" коментираха, че цените на инсулините им са такива, каквито са регистрирани от Комисията по цените - най-ниските от осемте референтни за България държави. От фирмата обясниха, че от 1 декември 2009 г. пациентите, лекувани с човешки инсулини на "Ново Нордиск", ще трябва да доплащат разликата между регистрираната им цена и референтната стойност за групата, заплащана от НЗОК. Сега тази разлика е 96 стотинки на пълнител (4,80 лв. на опаковка). Тази мярка е необходима, за да могат човешките инсулини на "Ново Нордиск" да бъдат внасяни и разпространявани в България.
От компанията уточниха, че въвеждането на доплащане е следствие от групирането на човешките инсулини на трите фирми производители, при което цената на най-евтиния медикамент в групата става референтна за цялата група. Заради проблемите около реимбурсацията на инсулиновите продукти на „Ново Нордиск” министърът на здравеопазването покани на разговор нейни представители, за да търсят възможни решения.
Както и през майските протести, огънят пак е потушен временно. Дано поуките са направени и ще спре с аварийното гасене на пожари, а просто ще се намери трайно решение на проблема, който освен инсулините на датската фирма засяга още над 200 медикамента.