Лидерът на ДПС Ахмед Доган даде заявка да се оттегли от поста си в речта си на Седмата национална конференция на партията. ДПС се превърна в кръвна група, код, матрица и визия за бъдещето, коментира още Доган. Той допълни, че в проекта за развитие на партията не е било заложено тя да бъде лидерска, но това е станало факт.

"Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления в страната. Когато кажа нещо, съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен. Основната тенденция за последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход. Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец-демократ по характер. Затова никой не може да ме стресне. Пред мен стои много важен казус - или аз съм априори неудобен на всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота. Идеята за ДПС е 25 години в живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох, а напротив. Осъзнавах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, но идва време за раздяла на родителя с рожбата си. Не сте готови за този неизбежен акт, но това трябва да се случи - дали сега, или след година, няма особено значение", каза Ахмед Доган.

Управлението на кабинета "Станишев" беше успешно, а по икономически показател е най-успешното правителство на прехода. Такова мнение изрази лидерът на ДПС Ахмед Доган. Въпреки това, според него, оценката на обществото за свършеното от тройната коалиция е точно обратната. Според Доган в България думата коалиция е придобила възможно най-долнопробно значение, като търгашество и продажничество. Лидерът на ДПС очерта постигнатото през последните години: Промените започнаха след приемането ни в Европейския съюз, защото държавата нямаше необходимия експертен и административен капацитет за ефективно усвояване на еврофондовете. Нямаме визия за мястото и ролята ни в европейското пазарно пространство. При това положение, ако след 5-6 години установим, че вътрешният ни пазар е обсебен от външни инвеститори, а присъствието ни на европазара е само с доматено пюре и клечки за зъби, вината ще е изцяло наша. Осем години страната е в реален икономически възход със 7-годишен темп на нарастване на БВП. Това развитие за 8 години доведе до над два пъти нарастване на брутния продукт на бюджетните приходи, на средната работна заплата и на средната пенсия. За 8 години инвестициите са респектиращи за България - 76 млрд. евро, от които 31 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции и 45 млрд. евро са местни. За нашата икономическа среда това е инвестиционен бум, който едва ли скоро ще се повтори.

Лидерът на ДПС определи българския парламент като отличник в синхронизирането на европейските правни норми и допълни, че страната е най-критикуваната по отношение на тяхното спазване. "Преди 20 години, за да подчертае значимостта на българско-турските отношения, подхвърлих, че пътят на България за Европа минава през Босфора. Явно съм бил прав. След 20 години бих искал да добавя, че пътят на ЕС към себе си и към глобалния свят минава през Дарданелите и Чанаккале", каза Доган.