Въоръжена престъпна група за грабежи по автомагистрала "Тракия" е неутрализирана при специализирана полицейска операция тази нощ.

Около 12.30 часа тази нощ служителите на реда са предотвратили грабеж на турски гражданин, пътувал по магистралата с Ауди Q 5.

Той бил спрян от автомобил със синя лампа. Нападателите му сложили белезници, отнели му пари и вещи и го изоставили в близост до Вакарел.

Докато извършвали престъпното деяние, те били засечени от служители на ОДМВР-София, съобщават от пресцентъра на МВР.

Грабителите открили огън с автоматично оръжие срещу полицаите. Нанесени са сериозни поражения на патрулен автомобил. При ответния огън е прострелян смъртоносно единият от извършителите.

Той е 38-годишен, криминално проявен, с регистрации за притежаване на взривни вещества, незаконно оръжие и боеприпаси и на наркотици. Бил е с маска и бронежилетка.

Съучастникът му успял да избяга и засега се укрива. Предприети са активни действия за издирването му, в които са включени екипи от различни поделения на МВР.

Турският гражданин е изплашен, но в добро физическо състояние.

В автомобила на грабителите "Опел" са намерени пистолет, две радиостанции и други полицейски атрибути. Извършват се огледи.

На мястото на инцидента присъстваха министър Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, прокурор Бойко Найденов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че престъпната група, влязла в престрелка с полицията снощи край Вакарел, е свързана с нашумялата преди години магистрална банда, известна като „Крокодилите".
Един от бандата е убит.

Издирват се двама или трима души, каза още министър Цветанов. За издирването им незабавно е мобилизирана жандармерията и следови кучета. Районът на инцидента все още е отцепен.

По време на престрелка при акцията е убит небезизвестния Димитър Митрев - Богровеца, съобщи БНТ. Групата „Крокодилите" - част от която са братята Иван и Емил Милеви, е следена от органите на реда от доста време.

През 2005 г. Димитър Митрев - Богровеца е задържан, но съдът го освобождава, поради липса на доказателства.

Действията по разследването продължават съвместно с прокуратурата.

Припомняме, на 22 юни турско семейство бе нападнато и ограбено на АМ "Тракия". Тогава от автомобил слезли двама маскирани с черни дрехи (без знаци и надписи по тях) и въоръжени с пистолет и автомат "Калашников".

Те поставили белезници на 47-годишния мъж и децата му и ги отвели на около 500 м южно от с. Гранит, където ги завързали за метален стълб и ги ограбили.

Автомобилът е опожарен от извършителите на около 500 м от мястото, където били завързани потърпевшите.