Често пъти мъжете, независимо от тяхната възраст и опит, не умеят да ухажват. Жените могат да се примирят с това или да се опитат да анализират какво би могло да означава това в переспективата на една дългосрочна връзка.

Всички отношения започват със запознанство, по време на което някои мъже не се показват в най-добрата си светлина. Те проявяват или излишна настоятелност, която прилича повече на натрапчивост, или им липсва кураж да се приближат до жената, която им се харесва. В първи случай мъжете рискуват да получат решителен и напълно закономерен отпор, тъй като не всяка дама харесва нагли мачо-си. Във втория случай запознанство може изобщо да няма, което е много жалко, ако дамата наистина е харесала даден мъж, но тъй като е привърженичка на традиционната проява на инициативност от страна на мъжа, не е направила първата крачка.

Да предположим, че запознанството се е състояло и на вас ви предстои първа среща. Тази среща може да разкрие безброй грешки от страна на мъжа, които да ви подскажат някои въпроси, чиито отговори са важни, ако търсите сериозен партньор.

1.Той не ви носи нито букет, нито дори едно цвете.
Ако не става дума за платежоспособност, вие можете да си направите извода, че той ви проверява (дали се интересувате от самия него, или от това как се представя) или просто е свидлив. Ако това е проверка, вие имате пълното право да се обидите: вие не сте дошла на срещата с разрошена коса или в немарлив вид, за да проверите дали той се интересува от вас, а не от вашата външност! А ако мъжът е просто свидлив, няма за какво да се говори. Защо ви е такъв партньор?

2. Той ви води на някое "романтично" - т.е. евтино или безплатно място, вместо да ви покани в някое прилично заведение.
И работата не е парите, за които мъжете обичат да обвиняват жените. А в това, че през зимата в парка е студено и влажно, а в евтината квартална кръчма твърде неуютно. По време на първата среща жената трябва да се чувства комфортно - в противен случай недоволството й от обстановката ще се отрази на отношенията й с мъжа.
Затова, ако мъжът изпитва финансови трудности и не може да покани дамата в добър ресторант или театър, той трябва да пораздвижи фантазията си и да измисли евтин, но приемлив вариант за първа среща. Ако не е способен на това, още по-добре за дамата.

3. Той мълчи като пленен партизанин.
Няма нищо по-лошо от това да се води разговор без помощта от страна на мъжа. Тогава напълно закономерно възниква въпросът: защо ви е поканил на среща? В качеството на безплатно развлечение? Разбира се, не трябва да се пренебрегва варианта, че мъжът също е стеснителен и не може да бърбори много. В този случай трябва да се опитате да го предразположите за разговор, а след това да го изслушвате внимателно, без да го прекъсвате. Но кой ще ви похвали, ако мъжът така и не се "размрази"?!

Поведението на мъжа при запознанство и първа среща е много важен показател за бъдещето на връзката. Мъдрата жена няма да пропусне възможността за "бърза диагностика", за да разбере дали си струва да си губи времето именно с този представител на иначе силния пол.