Разбира се не във всички колективи е прието колегите да си разменят подаръци за различни празници. Ако обаче във вашата фирма това е практика или пък, дори ако не е, но все пак има хора в екипа ви, които бихте желала да зарадвате за Коледа, този материал може да ви бъде полезен.

Основното правило при подаръците за хора, които не са ни чак толкова близки, е подаръкът да не бъде нито много скъп, за да не накарате човека да се почувства неудобно, нито пък много евтин, защото "евтинджоса" може да обезцени целия жест.

Преди да тръгнете на покупки за подаръци - и това важи във всички случаи, не само за колегите, помислете от какво се интересува този, на когото искате да направите подарък, какво би му било полезно, от какво се увлича.

Добре е да имате идея и за навиците на човека - например, твърде неуместно би било да подарите на колежка кутия шоколадови бонбони, ако знаете, че от месеци гладува, заради наднормено тегло.

Преди всичко мислете за целта на подаръка, а после го "визуализирайте". Така ще ви бъде много по-лесно да изберете подходящия.

Друго много важно нещо, което трябва да имате предвид при избора на подарък е, че той не бива по никакъв начин да бъде оскърбителен. Ако сте решила подаръкът ви да има хумористичен подтекст се уверете, че не преминавате границата между забавното и вулгарното.

Какво не е уместно да подарите на колега:
Комплект долно бельо
Дреха
Козметични средства - кремове, афтършейфове, дезодоранти, парфюми, балсам за тяло и пр.
Бижута
Хранителни продукти

Може да подарите например:
Рамка за снимка
Книга
Диск с музика или филм
Нещо за децата на колегата или дори за домашния любимец, ако знаете, че изпитва силна привързаност към животинчето в къщи
Сертификат с весел текст от магазините за подаръци
Билети за концерт, кино или театър

Необходимо е да имате предвид също, че подаръците не е необходимо да имат винаги личен характер, а по-скоро да бъдат знак на внимание, уважение, благодарност за съвместната работа, добрите взаимоотношения и взаимните помощ и разбиране.