Центърът за работа с онкоболни и деца с онкоболни родители „Неогенезис" обмисля дали да съди социалното министерство за дискриминационни клаузи към Неправителствените организации.

Причината е, че „Неогенезис" са кандидатствали по европейски проект пред МТСП с надеждата да получат европейски средства.

Проектът им е отхвърлен от социалното министерство заради формуляр D 4 - организацията няма сключен 5-годишен договор за наем със СО на помещението, в което се намира.

Подобни центрове срещат редица трудности за съществуването и финкционирането си, коментира Елена Банова, съпредседател на фондация „Неогенезис".

Сега центърът се помещава в бившия партиен клуб на Демократическата партия в центъра на София.

По думите на Банова, че има стотици такива клубове, които се ползват за партийни клубове, а неправителствените организации не могат да съществуват заради липса на помещения.

Друг проблем е финансирането - често средствата идват от банките чрез ипотеки и потребителски кредити.

Целта на център "Неогензис" е хората с диагноза рак да намерят подкрепа и съвет.

Нашата българска традиция е в подобни случаи да се рухне, смята Елена Банова.
Правим всичко възможно хората да преживеят, колкото се може по-малко от ужаса на болестта рак, допълни тя.

Целта на центъра е да запознае онкоболните с възможностите и новостите в онкогенната терапия.

Чакащият човек няма почти никакъв шанс да оцелее, смята още Елена Банова и призовава болните да се борят с тежката диагноза.

Центърът ще оказва подкрепа и на деца с онкоболни родители. Имаме специална програма "Деца в стрес". Годишно в подобна ситуация изпадат по около 300-350 деца, подчерта Даниела Николова, председател на сдружение "Давида", партньор на центъра.

В много случаи родителите премълчават тежката диагноза с цел да предпазят детската психика, уточни тя.

В следствие на това много деца развиват т.нар. синдром на виновност. Тези деца са така наречените скрити деца. Никой не се сеща за тях, подчерта Николова. Затова центърът ще оказва финансова помощ на тези деца.

Център "Неогенезис" си е поставил амбициозната цел да внася алтернативни лечебни препарати, съпътстващи лечението на рака. Договорени са най-добрите медикаменти, разработени от онколози практици от цял свят.
Лекарствата варират от 15 лева, а най-скъпият медикамент е 78 лева.