По сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лева без осигурено финансиране. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Информацията потвърди и градският прокурор на София Николай Кокинов.

Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта.

Мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностни лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки с цел да набавят за себе си или за другиго облага, сключвайки договори като възложители без по тях да е осигурено финансиране, обясняват от правителствената пресслужба.

По думите на Кокинов, друг освен министрите не е имал право да сключва договори с бюджетни средства и в разследването се визират министрите. Проверяват се 148 сключени от тях договора, за които не е имало средства, предвидени в Закона за държавния бюджет.

Прокурорите са образували производството по два текста от Наказателния кодекс - за престъпление по служба и за разпореждане със средствата в нарушение на Закона за държавния бюджет. Сформиран е екип от 3 прокурори от Върховна касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура, 3 следователи от Национална следствена служба, които ще анализират и проверяват всеки договор.

Договорите обхващат 3-годишен период, през който е управлявал кабинетът "Станишев" - от 2007 г. до 2009 г.

Ако България признае тези договори трябва да се оттегли от еврозоната, коментира премиерът Бойко Борисов и допълни: Ако признаем тези 2 млрд. лева, означава да признаем, че сме излъгали Брюксел, незабавно да се оттеглим от еврозоната.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев даде за пример два сключени договора, за които не са предвидени пари - договорите са за общо около 9 млн. лева и са за строеж на сградите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в Русе и Търговище, планирани, но неосигурени със средства. Според здравния министър предшественикът му, д-р Евгени Желев, не е подписал тези договори, а те са одобрени от регионалните структури.

Двата договора са на обща стойност от 7.5 млн. лева. Те са сключени от две РИОКОЗ за ремонт на административните им сгради, уточняват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В първия случай, през 2008 г., в МЗ е представен проект за ремонт за 4.5 млн. лева. РИОКОЗ провежда обществена поръка за 3.9 млн. лева. От тях през същата година са изплатени 1.5 млн. лева. През 2009 г. инспекцията иска още половин милион лева за завършването на този проект. Нужните суми обаче не са предоставени поради липсата на средства в бюджета на министерството. Така през тази година от поетите ангажименти трябва да се разплатят 3.1 млн. лева.

При втория случай, през 2009 г., друга инспекция сключва договор за 3.6 млн. лева за ремонт без да има нужните средства. Към момента тя е платила само 300 хил. лева, остатъкът трябва да се издължи до края на тази година.