Лентата "Рататуй" на "Дисни-Пиксар" е с 13 номинации за 35-ите годишни награди "Ани", които се присъждат за постижения във филмовата и телевизионната анимация, предаде Асошиейтед прес.

"Рататуй" ще участва в надпреварата за най-добра анимация заедно с "Всички на сърф" на "Сони пикчърс", "История с пчели" /"Bee Movie"/ на "Дриймуъркс", "Персеполис" на "Сони пикчърс класикс" и "Семейство Симпсън: Филмът" на "Туентиът сенчъри фокс".

Трима от актьорите, с чиито гласове говорят герои от "Рататуй", са номинирани в категорията за озвучаване - Патън Осуалд, Иън Холм и Джанин Гарофало. Останалите две номинации в тази категория са за Джули Кавнър, която озвучава Мадж Симпсън в "Семейство Симпсън: Филмът" и за Патрик Уорбъртън - Кен в "История с пчели".

Лентата "Рататуй" е с номинации и за режисура и сценарий на Брад Бърд. През 2004 г. супергеройската сага "Феноменалните" на Бърд бе удостоена с "Оскар" и "Ани" за най-добра анимация, припомня агенцията.

В категорията за режисура са номинирани още Аш Бранън и Крис Бък за "Всички на сърф", Крис Милър и Раман Хуи за "Шрек Трети", Венсан Пароно и М. Сатрапи за "Персеполис" и Дейвид Силвърман за "Семейство Симпсън: Филмът".

Категорията за анимация бе включена в списъка на "Оскар"-ите през 2001 г. Оттогава всяка година носителят на "Ани" за най-добър анимационен филм печели и най-престижното отличие в света на киното. Изключение прави миналата година, когато наградата "Ани" бе присъдена на лентата "Колите", а "Оскар"-ът в категорията за анимация бе спечелен от "Весели крачета".

Наградите "Ани" се присъждат от Международната асоциация за анимационни филми. Победителите в 25-те категории за кино и телевизия ще бъдат обявени на церемония в Лос Анджелис на 8 февруари.