Ако смятате, че заплатата ви е малка, вероятно тази новина ще ви промени мнението: най-популярният мениджър в света - изпълнителният директор и основател на Apple Стив Джобс получи заплата от 1 щ. долар за 2009 г.

Това е традиционното годишно възнаграждение на Джобс. Тази година обаче топ мениджърът не е получил и бонуси към заплатата си, които в предишни години са достигали стотици хиляди и дори милиони долари.

През 2008 г. например общият размер на бонусите, които директорът на Apple взе, беше 871 000 долара. Тази година обаче той сам се е отказал от тях, разпределяйки ги между другите мениджъри на корпорацията.

Въпреки това, състоянието на Стив Джобс се е увеличило значително, поради ръста на стойността на акциите на Apple през годината. От януари 2009 г. до днес те са поскъпнали общо с 42%, достигайки 202.1 щ. долара за акция. Като се има предвид, че той притежава 5.5 милиона ценни книги на компанията, делът му е достигнал стойност от 1.1 млрд. щ. долара.

Освен това шефът на Apple притежава и 7.4% от акциите на Walt Disney на обща стойност 4.5 млрд. щ. долара. Той стана един от най-големите акционери в развлекателната компания, след като й продаде своето дружество за анимация Pixar.