След 50 години ще има статуи на Бил Гейтс в Третия свят, а хората ще се питат "кой е Стив Джобс?", твърди известният писател Малкълм Гладуел.

Това не значи, че Гейтс е съвършен. Напротив, той е "най-жестокият от всички капиталисти", докато ръководи Microsoft. Разбира се, Гладуел мисли, че това е нещо хубаво, нещо важно.



Големите бизнесмени трябва да са аморални, готови да направят това, което е най-добре за бизнеса, като оставят настрана личните угризения и светски разправии, заяви писателят на дискусия в Торонто за предприемачеството и баланса между морал и бизнес.

Гладуел казва, че след 50 години никой няма да си спомня Стив Джобс, или дори Microsoft. Това, което хората ще помнят, е Бил Гейтс, не като бизнесмен, а като герой.

Гейтс е най-жестокият капиталист, но една сутрин се събужда и просто казва "достатъчно." Той взе парите си и ги сложи на масата. „Аз твърдо вярвам, че след 50 години, считано от сега, той ще бъде запомнен за благотворителната си работа, никой няма дори да си спомня какво е Microsoft”, казва Гладуел.

И от най-големите предприемачи от тази епоха хората ще са забравили Стив Джобс, твърди писателят. Неговата кариера, според Гладуел, е пример за това защо обикновено не е най-добре да си пръв.

Остава въпросът обаче справедливо ли е да бъде критикуван Джобс за това, че не е толкова благотворителен, колкото Гейтс, след като животът му приключи трагично толкова рано?