За много от нас новата година означава да си поставим цели и приоритети. Независимо дали решавате да учите чужд език, да спасите света от гладуване или просто да прекратите да се тъпчете със сладко, най-ефективният начин да изясните целите си и да организирате приоритетите си е да ги запишете на лист хартия.

Списъкът с вашите решения ще ви помогне да си изясните какво наистина искате да правите с времето си, а също и да си дадете сметка дали целите ви са реалистични. Освен това, ако ги закачите на видно място, например вратата на хладилника или огледалото, няма как да си затваряте очите - буквално и преносно.

Най-добрите списъци са кратки, прости и прагматични. За първата си чернова може да мислите нашироко, но крайният вариант трябва да включва не повече от три-четири цели, иначе ще се стресирате всеки път и в крайна сметка е възможно да не направите нищо.

Ако ви е необходимо вдъхновение, прочетете нашите 5 предложения. Те може да ви помогнат не само да формулирате целите и приоритетите си, но и да ги дефинирате по-детайлно.

Ето един примерен списък с цели за новата година:

5. Да съм щастлива.

Най-сигурният начин за постигане на щастието не е да се фокусирате върху парите и успеха. Позитивната психология е установила, че фокусирането върху взаимоотношенията, а не върху материалните блага, е източник на трайно щастие. Ако се каните да харчите пари, знайте, че преживяванията (пътувания, забавления и пр.) носят по-голямо удоволствие от предметите.

4. Да се влюбя.

Това е перфектен пример за цел, която абсолютно трябва да бъде разделена на по-малки "парчета". Преди да се влюбите, трябва да срещнете някого, нали? А ако искате да срещнете някого, трябва да се научите да флиртувате! Проучване относно науката на флирта показва, че в две-трети от случаите жената е водещата фигура. Тя дава на мъжа да разбере , че е заинтересувана чрез погледи, усмивки, и подканващ език на тялото.След това идва фазата "давам-получавам". Успешното флиртуване е всеки да отразява поведението на другия като в огледало, създавайки синергия.

3. Да напиша книга.

Всеки писател ще ви каже, че писането на книга по принцип отнема много повече от година време. Но пък може да започнете вашия писателски експеримент с мемоари. Да опишете трудните си преживявания може всъщност да бъде доста освобождаващо и да ви помогне да превъзмогнете ситуация, която ви е тормозила дълго време. Това също може да ви помогне да разберете по-добре собствения си живот, а това от своя страна ще ви помогне да осъзнаете ценностите си и къде да поставите приоритетите си тази година.

2. Да отслабна.

Има ли съвет, който още да не сте чула по въпроса за свалянето на килограми? И какво от това? Сега обаче може да разделите тази цел на по-малки и по-лесно управляеми цели. Ако искате да отслабнете наистина, помислете само за едно основно нещо, което да преследвате през тази година, например да си създадете навик да правите упражнения редовно. Но разделете тази цел също на малки парчета, например да започнете да ходите пеша на работа, да се запишете на йога или на уроци по танци.

1. Да спра да отлагам

Има причина това да е цел №1 - отлагането често е именно това, заради което не успяваме да направим промените, които желаем. Хората, които отлагат, имат навика да се занимават с дребни неща и отговорности, вместо да се концентрират върху онова, което наистина изисква внимание. Този навик е много труден за "преборване", но като за начало е добре, ако го запишете като цел №1. Ако успеете да се справите с този проблем, това, повече от всичко друго, може да ви донесе една щастлива и успешна нова година.