Кампания за подаване на годишните данъчни декларации започва днес. За физическите лица тя приключва на 30 април 2010 година. Това каза пред Агенция „Фокус” говорителят на Национална агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров. Той посъветва гражданите да не чакат до 30 април, тъй като в крайния възможен ден е вероятно да се съберат повече хора и да стане по-трудно самото подаване на декларацията.
Новостите тази година са две. Първата е, че с последните промени в закона, вече трябва да се декларират получените заеми от физически лица. „Изискването е и за заеми, получени в последните пет години, ако техният остатък надхвърля 40 хил. лв. Семействата, които имат сключени граждански брак и са на възраст под 35 години, получили са ипотечен кредит, имат единствено жилище, могат да приспаднат вноските, които са направили за лихвите по този ипотечен кредит от годишната си данъчна основа. Това става с подаване на данъчна декларация за физическите лица”, уточни Бъчваров.
Спрямо миналата година няма много съществени различия в декларацията. „Тя се състои от основна част и приложения. Попълват се само онези приложения, за които има получени доходи. Например, ако един гражданин има доходи само по трудово правоотношение и хонорар, той попълва само приложение 1 и приложение 3 от всички приложения в данъчната декларация”.
До 10 февруари е срокът, в който гражданите могат да подадат декларацията и да спестят 5% от дължимия данък.
До 30 март юридическите лица подават декларации за облагане с корпоративни данъци. Срокът за плащане е до 30 април за всички, които подадат данъчните си декларации в срок. Данъчни декларации могат да се подадат и по интернет. Ако внасянето на данъка стане по електронен път, отстъпката ще важи до 30 април.