Утвърдената държавна субсидия за тази година за община Ботевград е с 600 000 лева по-малко в сравнение с миналата

9 501 900  лв. е размерът на средствата, които Народното събрание утвърди за нашата община. От тях 7 369 300 лв. са разходите за делегираните от държавата дейности, които включват образование, местна администрация, култура, социални грижи, отбрана, здравеопазване.
За капиталови раходи са определени 653 500 лв., от които 529 800 лв. са изграждане и основен ремонт на общински пътища.
Тази година общината ще получи още 119 000 лв. за зимно поддържане и изравнителна субсидия от 1 359 500 лв.

Бюджетът на община Ботевград ще бъде приет на извънредна сесия на общинския съвет, която ще се проведе през февруари или март – съобщи кметът Георги Георгиев. Той заяви, че общината ще направи всичко възможно да привлече повече от 20 000 000 лева по проекти и по други направления, за да отговори на потребностите на хората от града и селата.

"2010 год. ще бъде по-успешна за община Ботевград в сравнение с миналата. Очакваме финансиране на проекта за изграждане на регионално депо на стойност около 13 000 000 лева. Още в началото на тази година бе одобрен проект на общината за около 5 000 000 лева. С тези средства ще извършим ремонт на две детски градини, една детска ясла и три училища. Очакваме финансиране на проекта за реконструкция и ремонт на градския Форум и площада около него. Изготвили сме проект за развитие на туризма, който включва: изграждане на музейна сграда, ремонт на паметника Костница в Скравена, изграждане на паметник в Гурково, тъй като и там има запазени два черепа на Ботеви четници, и други обекти с културно и историческо значение за общината. Разработили сме проекти за изграждане на канализации и асфалтиране на улици в Ботевград и селата, довършване на дома за възрастни хора в града, ремонт на читалища, изграждане на детски площадки и паркинги. Ще осигурим около 700 000 - 800 000 лева за подновяване на първия пречиствателен модул на пречиствателна станция "Чеканица". Така Ботевград ще има две пречиствателни станции за питейни води", каза кметът Георгиев.