Установено е замърсяване на водите на р. Макоцевска на територията на  община Горна Малина. Експерти на РИОСВ – София, съвместно с  екип на Регионална лаборатория – София, извършват днес комплексна проверка на община Горна Малина за установяване на замърсителя на реката. Проверката се извършва след получен вчера  сигнал от  оперативния дежурен на Гражданска защита до РИОСВ – София за замърсяване на р. Макоцевска в района на с. Долна Малина.
Още снощи екип на Регионална лаборатория - София е заминал за с. Долна Малина. От направения оглед на място е установено, че реката е силно замърсена с големи количества кафява пяна. При направеното обследване на реката в късния следобед на 13 януари е констатирано, че замърсяването е от градския колектор при с. Горна Малина, който изпуска силно замърсени оцветени  води в реката.
Взета е водна проба от р.Макоцевска на моста в с. Долна Малина. Направен е експресен анализ на място, който показва много ниско съдържание на разтворен кислород О2  (2.43 мг/л). Ниското му съдържание не отговаря на нормите за втора категория водоприемник и е предпоставка за измиране на рибата в реката. Пробата е предадена за физикохимичен анализ на лаборатория „Качество на водите” към Главна дирекция „ЛАД” на Изпълнителната агенция по околна среда.
Резултатите от анализа на пробите и от комплексната проверка ще бъдат съобщени по-късно днес.