Не винаги ни се иска да ставаме рано всеки ден, за да бъдем на работното си място навреме. Понякога бихме предпочели да сме на свободен график, да работим за себе си и да сме "сами на себе си началник".

Ако сериозно сте се замислили да се "уволните" от постоянната си работа и да се захванете със собствен бизнес, обърнете внимание на следващите 5 важни момента:

1. Сегашната ви работа
Има ли в компанията, за която работите по настоящем, план за развитие на кариерата на служителите, схема за увеличаване на заплатите, има ли лично пред вас някакви переспективи и ако има - доколко те представляват интерес за вас.
Оценете работния си график - налага ли се да работите извънредно, вредна ли е за здравето и нервите ви тази работа, доколко са оправдани "жертвите", които правите по отношение на заплащането, здравословното ви състояние, свободното ви време и личния ви живот.

Вземете си препоръки от ръководството. Ако смятате, че ръководството оценява уменията ви високо, поискайте писмена препоръка, че сте добър специалист - винаги може да ви потрябва.

Ако ви предлагат обучение за сметка на компанията, непременно се възползвайте от тази възможност (особено, ако плановете ви са да работите за себе си).

2. Финансов план
Преди да напуснете постоянната си работа, си направете сметка дали разполагате с някакъв собствен капитал, който да вложите в бизнеса си или какви са възможностите да ви бъде отпуснат кредит, който да ви бъде достатъчен да стартирате.
Тъй като току-що сте решила, че в бъдеще ще работите за себе си, започнете да "отделяте" пари, постарайте се да ограничите разходите си до най-необходимото, като ги сведете до минимум.
Освен собствените ви спестявания, помислете откъде още може да "извлечете" пари, за да започнете бизнеса си (кредит, инвестиция, партньорски дял, заем от близки).

3. Оценка на собствените способности
Трябва честно да прецените за себе си дали сте делова, способна ли сте да ръководите бизнес и да управлявате други хора, можете ли да поемате рискове. Няма да е излишно да получите и мнението на външни хора доколко ви смятат за делови човек, тъй като отвън нещата винаги се виждат по-добре.

Оценете знанията си в сферата на бизнеса, навиците и уменията си и дали са ви необходими допълнителни квалификационни курсове и обучения.

4. Подготовка за създаване на собствен бизнес
Необходимо е да изготвите бизнес-план.

Също така е нужно да направите маркетингово проучване в сферата, в която искате да работите, като следва да се опирате не само на статистическите данни, но и на информацията, получена от хора, които вече се занимават с това. Трябва да разберете доколко е силна конкуренцията в този бизнес и доколко имате шансове да пробиете на пазара.

Може да започнете бизнеса си паралелно с постоянната си работа - например да намерите професионалисти, които да ви разработят годишен план, да определят целите и задачите както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект.

5. Подготовка на членовете на семейството

Не е необходимо да шокирате близките си с внезапни решения. Обсъдете с тях плановете си и ако имате късмет, ще може да разчитате на тяхното разбиране и подкрепа. Непременно наблегнете на това, че когато развиете собствения си бизнес, очаквате да има повече ползи за семейството, да имате повече свободно време за близките си и да поемете повече домашни отговорности.