29 000 лева струва проектът на новия музей в Ботевград, съобщи кметът Георги Георгиев на днешния брифинг с медиите.
По проект се предвижда запазване на полуподземния етаж.На него ще бъдат разположени експозиционни площи и обслужващи помещения – водохранилища, котелно и други. Запазва се главната фасада, той като тя е с уникална архитектура, емблематична за нашия град. Главният вход също ще бъде запазен. Предвижда се подходящо надстрояване с около 1-1,5 м. и оформяне на остъклен фронтон над входа, подходящ корниз, съответстващи на конкретния архитектурен стил. Остъкляването на фронтона ще придаде съвременен облик и ще осигури необходимото естествено осветление в интериора. Запазва се функцията на приеманата зала, като в нея се проектира стълбище за достъп до другите етажи. В сградата ще има асансьор, който ще обслужва трите нива. При входа ще се изгради подемна платформа за достъп на хора с увреждания.
На първия етаж ще бъдат разположени главните експозиционни зали с обща полезна площ 186.63 кв.м, гише за продажба на билети, библиотека с читалня и обслужващи помещения, стълбищни клетки за полуподземния и втория етаж, санитарен възел. По-голяма част от втория етаж на сградата ще бъде определена за експозиционна площ. На този етаж ще има и по-малка зала за временни изложби и две канцеларии.
Експонатите ще бъдат групирани тематично и разположени до стените и около колоните в малки и големи витрини или постаменти.
Архитектурният проект е изготвен от арх. Веселя Маркова. Той ще бъде реализиран през тази година. Предвижда се новата музейна сграда са бъде открита официално на 1 декември тази година.