2,90 лева става кутия Victory от Нова година. Толкова ще бъде цената с новия акциз, сметнаха депутати. Предложението бе прието вчера от бюджетната комисия. То предвижда ставката на акциза да бъде в следното съотношение - 35% от продажната цена плюс 37 лв. на 1000 къса.

Внесеното за първо четене предложение бе за 14,50 лв. плюс 54% на 1000 къса. Новата версия позволява цените на по-скъпите цигари, към които спада и Victory, да поскъпнат с по-малко от Нова година.

Повече ще скочат евтините цигари като "Вайсрой", който сега е 2 лв. Мярката обаче ще удари не само вносните конкуренти на най-продаваната ни марка, но и някои български като "Средец" например. С новия акциз Вайсрой и Средец ще поскъпнат от 2 на 2,60 лв.


Ходът на депутатите цели да спаси пазарния дял на холдинга, който очакваше мощна атака от вносителите след Нова година. Мярката обаче ще облагодетелства и доста скъпи чужди марки. Сметките показват, че Марлборо ще си остане 3,20 лв. с новия акциз. А Парламент дори ще падне от 5 лв. на 4,20 лв. Възможно е производителите да свалят още цените, ако решат да водят ценова война за пазара ни.