Президентът Георги Първанов да наложи вето върху приетия на второ четене проектозакон за изменение на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

За това в отворено писмо настоява коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" и блогърското движение „България е наша".

Според тях той противоречи на конституцията и европейските правосъдни практики за защита на човешките права.

Въпреки че крайният вид на законопроекта не беше публикуван по надлежния ред, стана ясно, че предвидените промени предвиждат удължаване на срока за уведомяване за протести от 2 на 3 дни и забрана за провеждане на протести пред сгради на изпълнителната и законодателната власт, се припомня в писмото.

В него се уточнява, че в случай, че бъде обнародван в този вид, законът би довел до невъзможност за организиране на навременни протести и за изразяване на гражданска позиция пред институциите, от които зависи взимането на управленски решения.

Коалиция „За да остане природа в България" припомня, че предишното правителство също обмисляше да въведе подобни ограничения върху гражданските протести, но до това все пак не се стигна.

Според неправителствените организации протестите в паркове и градинки може и да са приятни, но когато ги няма държавните институции, чиито решения са причина за гражданската реакция, няма как да се постигнат резултати.

Блокирането на улици и магистрали, което често се случва в Гърция например, също не е най-добрата възможна практика, но приемането на новия законопроект създава реална опасност подобни блокади да зачестят и в Българи, посочват те.