Роджър Федерер взе реванш срещу Николай Давиденко и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия за седма поредна година. Световният номер 1 победи с 2:6, 6:3, 6:0, 7:5 и чака победителя от двубоя между Новак Джокович Жо-Вилфред Цонга. Федерер проспа първия час от мача, но след това се развихри преди да се стигне до драматичен завършек на двубоя в четвъртия сет, когато Давиденко спаси мачбол и върна пробив в края преди да се предаде след 2 часа и 36 минути игра.

Швейцарецът, който има три титли в Австралия, ще играе за 23-и пореден път на полуфинал на турнир от Големия шлем. За последен път той не достигна тази фаза на "Ролан Гарос" през 2004 г. С днешния успех считаният от мнозина за най-великия тенисист в историята си гарантира и оставането на първото място в световната ранглиста след края на турнира.

Роджър загуби последните си два мача от руснака след 12 поредни успеха, но отново показа, че на турнир от Големия шлем нещата изглеждат коренно различно. 28-годишният Давиденко пък за пореден път не успя да блесне във важен момент, въпреки че бе считан за един от фаворитите за титлата, след като записа 13 поредни победи до днес.