Традицията да се провежда събор на Ботевград да бъде възродена още през тази година. Това бе темата на дискусията, която се състоя в малкия салон на читалище “Христо Ботев”. Тя бе инициирана от църковното настоятелство на храма “Свето Вознесение Господне” и подкрепена от дружество “Орханиец”, представители на бизнеса и местните медии.

Мнения по темата изразиха Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, кметът на Ботевград Георги Георгиев, отец Тошко, отец Борис, председателят на дружество “Орханиец” Незабравка Димова и граждани. Общото в изказванията на всички бе, че подкрепят идеята  да се възроди традицията за провеждане на събор на Ботевград на втория ден от Великден.

По време на дискусията бе представен проект за празнична програма с много забавления и конкурси, като детско състезание за най-здраво червено яйце, разрязване на голям великденски козунак, откриване на изложба на цветя, парад на ретро автомобили, фолклорен концерт, провеждане на конкурс “Мис Ботевград”. Направени бяха и други предложения. Работна група с участието на представители на общината и Инициативния комитет ще обсъди всяко едно от тях и ще състави окончателен вариант на програмата.

“Общината ще изпълни своята част от програма, дори ще направи повече, за да възроди една хубава традиция в Ботевград”, обеща кметът Георги Георгиев.

От своя страна Дядо Владика каза: “Трябва да се стараем да учим децата на вяра, защото тя има огромна съзидателна сила.”. Негово високопреосвещенство благослови ботевградчани и им пожела духовно и телесно здраве.