Престъпна група лихвари, действаща в котелското село Градец, беше разбита от служители на ОДМВР-Сливен.
Полицейската операция е проведена в ранните часове днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията са задържани четирима жители на селото от ромски произход на възраст между 38 и 73-годишна възраст.

Установено е, че от 2002 година те се занимавали с лихварство - давали на кредит различни по размер суми на своите съселяни, след което налагали непосилни лихви. Така групата превърнала кредитирането в печеливша за себе си дейност.

При извършените претърсвания и изземвания в къщите и автомобилите на четиримата са открити и иззети 70 тетрадки със списъци на техни клиенти, получили пари в брой срещу лихва, 70 хиляди лв., 600 евро, 100 дебитни.

Открити са карти с прикрепени към тях ПИН-кодове и имена на собствениците, 15 договора за банков влог на други лица и записи на заповед, доказващи незаконната им дейност.

В хода на разследването е установено, че един от начините за гарантиране на отпуснатия заем бил отнемане на дебитната карта на длъжника, получаване на ПИН-кода й и ползване на финансовите постъпления по сметката му.

В други случаи клиентите били принуждавани, включително със сила и заплаха, да прехвърлят собствеността на автомобилите си. С прокурорско постановление на четиримата е наложена мярка "задържане под стража" за 72 часа.