Пореден случай на лихварство е установен в Ботевград в хода на специализирана операция “Братята”. Действията на служители от ГДБОП, териториалното звено БОП и областната дирекция - София се осъществяват под ръководството на Окръжна прокуратура. В ареста на РУ МВР - Ботевград е задържан Л.А. с прякор Лало /40 г./. 

Проверени са три адреса на територията на Ботевград. В заложна къща са открити около 800 грама злато, собственост на задържания. Намерени са нотариални актове, платежни нареждания и други документи. Установено е, че той е разполагал с апартамент и луксозен “Мерцедес”, които изплащал на вноски, без документите да са на негово име. Открита е и бухалка, с която лихварят “респектирал” длъжниците си.

Л.А. има в криминалната си биография регистрации за кражби и грабежи и висящо дело за отвличане. Съден е за съпротива на орган на властта и за измама. Единият от братята му излежава ефективна присъда за сводничество, другият е с постоянна мярка за задържане за същото престъпление.

В хода на работата по досъдебното производство пред съдия са разпитани 8 свидетелки. Те разказали, че след като получили заеми срещу непосилна лихва, били принуждавани от Л.А. да проституират, за да му се издължат.
Действията по разследването продължават.

В хода на операцията е проверен още един сигнал за извършване на незаконна лихварска дейност. Задържана е 50-годишната Ц.М. без криминални регистрации до момента. Намерени са дебитни и лични карти, нотариално заверени записи на заповеди и други документи. До момента са установени около 10 души, получили от нея заеми срещу лихва. Разпитите на свидетели продължават, съобщава официално пресцентърът на МВР.