От днес - 1 февруари 2010 г. - всички български граждани ще могат да проверяват здравния си статус чрез интернет страницата на НАП на адрес www.nap.bg напълно безплатно.

Досега тази информация можеше да се ползва чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега - с въвеждане на единен граждански номер и код за спам контрол.

От НАП обещават да дадат съгласие на всички заинтересовани институции да поместят в техните сайтове връзка към новата електронна услуга.
След пускането на справката в интернет, вече няма да е необходимо гражданите да посещават офисите на приходната агенция за справка.

Освен в интернет проверката на здравен статус може да се направи на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700. До месец от НАП обещават да пуснат автоматизирана услуга чрез информационния си център, чрез която с набиране на ЕГН на клавиатурата на телефона, ще може да се провери здравният статус.

От НАП припомнят, че от началото на 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година безработните и навършилите 26 години студенти, дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се плащат до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Повече информация за задълженията за подаване на декларации и плащане на задължения клиентите на НАП могат да получат от колцентъра на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор.