Националната асоциация на българския бизнес няма да проведе планираната за днес блокада на границата. За това съобщи пред news.bg нейният председател Светлозар Николов.

Той обясни, че областният управител на Благоевград е издал забрана за провеждането на подобни действия.

Въпреки това бизнесът няма да остане безучастен и ще предприеме протестно шествие на границата.

Николов добави, че по-късно днес представители на асоциацията ще се срещнат с протестиращите гръцки фермери. Поканили сме и представители на българското, и гръцкото правителство, посочи още представителят на НАББ.

Николов обаче е категоричен, че ако блокадата на гръцките фермери не бъде вдигната в близките дни, българският бизнес ще организира контраблокада през юли.

На въпрос какво ще предприемат от асоциацията, ако отново има издадена забрана, Николов отговори: Не знам дали тогава вече ще мога да ги удържа.

По думите му, загубите до момента от стачните действия на гръцките производители възлизат на над 30 милиона лева.

Протестът на гръцките фермери е с искане за гарантирани цени на продукцията им, намаляване на производствените разходи и замразяване на дълговете.

Производителите, организирали блокадата, бяха последователно посетени от премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов. По време на срещите те поеха ангажимент да отворят границата, но това се случваше само в рамките на няколко часа след разговорите с представителите на българското правителство.