Съдът на Европейския съюз потвърди почти всички решения на Европейската комисия от 2004 г. срещу американската компания Майкрософт, предаде Ройтерс.

Първоинстанционният съд на ЕС отхвърли жалбата на компанията на Бил Гейтс по всички съществени точки като отмени само решението на ЕК да създаде съвет за мониторинг на прилагането на една от мерките.

През 2004 г. ЕК постанови, че Майкрософт използва доминиращата си позиция в областта на софтуера, за да унищожава по-малките си конкуренти.

Съдът подкрепи решението на ЕК за вграждането на музикалния плейър Media Player в операционната система Windows, както и съвместимостта на системата с други продукти, които не са дело на Майкрософт. Потвърдена е и глобата, която ЕК наложи на компанията, в размер на 497 милиона евро, както и санкциите за свързаните продажби.

Решението е окончателно по фактическата си част, но правните въпроси могат да бъдат оспорвани пред Европейския съд, който е по-високата инстанция в съдебната система на ЕС. Същевременно съдът в Люксембург постанови, че Майкрософт трябва да плати разходите по делото, включително и тези на някои от бизнес конкурентите си, които подкрепяха ЕК.

Същевременно съюзниците на Майкрософт трябва сами да поемат разходите си. За първи път заседанието на съда беше излъчвано на живо по телевизията. Решението на съда може да принуди американския гигант да промени търговските си практики, носещи му големи печалби.

На 24 май 2004 г. тогавашният комисар, отговарящ за конкуренцията, Марио Монти наложи на производителя на програмни продукти рекордната глоба от половин милиард евро – най-високата, налагана от Брюксел на компания. Комисията освен това атакува същността на търговската стратегия на Майкрософт. От една страна тя принуди компанията да преустанови "свързаните си продажби": Майкрософт продаваше автоматично своя продукт Media Player със системата Windows.

Позицията на Комисията бе, че действайки по този начин, компанията изтиква от пазара всички свои конкуренти на аудио-видео програми. От друга страна Марио Монти изиска от компанията да предостави по-добра техническа документация на конкурентите си. Според еврокомисаря конкурентите на Майкрософт фактически не могат да създадат програмни продукти, съвместими с Windows версията на сървъри за работни групи.