Етрополската литературна зима, която преди години наричахме Етрополска литературно-музикална зима премина и тази година при голям интерес, най-вече от страна на младите таланти в Етрополе.
Представените произведения бяха групирани в няколко раздела:
• Поезия от деца до 14 години
• Поезия от творци до 18 години
• Поезия за възрастни
• Хуморът беше в два подраздела-за деца до 14 години и за възрастни.
• Така беше и при прозата-до 14 години, до 18 години и за възрастни
Всички произведения бяха представени от авторите им на самото четене, с изключение на разказите. Пред публиката беше прочетен само класираният от журито разказ.
При класацията се спази традицията, предварителната от журито и на самата вечер-от публиката.
Със свои изпълнения се представиха и младите ни музикални таланти от класа по пияно към НЧ „Тодор Пеев” Етрополе с преподавател Цветанка Николова. В един от антрактите беше разиграна драматизацията по приказката "Хитър Петър", като разказвачът беше Кристиян Григоров.
Заместник-кметът на Общината Росица Христова връчи наградите на победителите – по 25 лева за първо място, 20 лева за второ и по 15 лева за трето място, независимо от вида на произведението.
Наградените произведения и имената на техните автори ще публикуваме отделно.
Както беше обявено предварително,  тази година Етрополската литературна зима беше в конферентната зала на СОУ „Христо Ясенов”, вместо в читалището. Естествено беше да има и реакции по този въпрос. Донякъде бяха и необосновани, защото залата е по-голяма и  беше отоплена.
Не това е най-важното. Още повече, че имаше произведения, посветени на Христо Ясенов.
Другото, което искам да споделя с нашите читатели е отсъствието на големите местни имена от етрополската творческа интелигенция. Всяка година се представят все повече и повече млади и нови имена в областта на литературата. Това е хубаво, още повече, че в читалището има и специализирана школа в това направление. Хубавото на тазгодишното издание е това, че председател на журито е един от големите поети на града Георги Билев.
Вярно, всяко нещо с времето, и не бива да се сравняват четенията от преди години, с тези от последно време. Може би е назрял моментът за организиране на четения в памет и на името на Христо Ясенов. Подобно на Яворовите четения, могат да се нарекат Ясеновски четения, Вечер на Христо Ясенов или нещо подобно. Името винаги може да се определи. По-важното е да се поканят за изява поети от цялата страна. Мероприятието да придобие национален характер и да бъде под егидата на Министерството на културата.
Етрополските литературни творци заслужават организирането на една такава вечер. От разговор с хора от ръководството на читалището разбрах, че вече има водени такива разговори, което ме кара да повдигна този въпрос сега.
Подробностите вероятно ще се обсъждат допълнително, но на всяка цена тук трябва да се включи и Клуба на дейците на културата в града. Защото вчерашните млади хора, които излязоха на сцената, са утрешните дейци на литературата и културата в нашия град.
В тази връзка не е лошо за в бъдеще да се връчват награди на победителите и от Клуба на дейците на културата.