Драстично ще бъдат намалени урбанизираните територии в новия Общ устройствен план (ОУП) на Бургас.

Това се наложи след доклада на екипа, разработващ екологичната оценка на проекта и оценката за съвместимост, съобщават от Имидж Едвъртайзинг.

В преработения предварителен проект за ОУП са направени и нормативни изчисления за демографския растеж на града - Бургас може да нарасне с 110 000 - 115 000 жители, а туристическият капацитет нараства на 60 000 - 65 000 туристи.

На територията на града в обхвата на (ОУП) изцяло или частично се намират 5 значими защитени зони - „Атанасовско езеро", „Бургаско езеро", „Мандра - Пода", „Ченгене скеле", „Бакарлъка".

На места редуцирането на урбанизираните територии е с близо 50 %. Където е възможно, екипът от специалисти запазва непокътнати и земеделските територии.

В резултат на наложилите се промени, се въвеждат нови зони със специфичен режим на озеленяване. Те ще бъдат облагородени с растения, типични за бургаския регион.
Това ще позволи да не се нарушат местообитанията на биологичните видове, характерни за защитените зони и да се запази тяхното многообразие.

Докладите за екологична оценка и за съвместимост са твърдо против изграждането на мост над езерото Вая. Според тях, това ще компрометира значението на езерото в опазването на застрашени видове, сред които са няколко вида пеликани.

От друга страна, изграждането на този мост е от изключително значение в транспортната схема на Бургас и ще облекчи трафика в същинския град. Именно заради това, ръководството на общината, в стремежа си да запази мястото на моста в новия ОУП на Бургас, е готово да поиска разрешение от най-високо ниво, дори ако се наложи от европейските институции.

Паралелно ще се търсят средства - най-вероятно по европейски програми, за изчистване дъното на езерото от наслояваните с години петролни отпадъци. За самото строителство на моста над езерото „Вая" ще бъдат изготвени специфични правила и условия, при които то да бъде изпълнено.

Според изискванията на екипа от БАН, разработващ екологичната оценка, заради защитените по НАТУРА 2000 зони отпада голяма част от предвидените първоначално територии за озеленяване и бъдещи паркове. Тези площи да бъдат оставени в сегашното си състояние, настояват академиците.

Екипът, разработващ плана, компенсира това с увеличаване на зелените площи на запад, успоредно на главния път за София.

След направените промени, териториите с възможна урбанизация са намалени с около 3 600 дка и в момента общата им площ е около 86 400 дка.

Бургас ще има и една от най-хубавите и модерни зоологически градини. Тя ще се разположи на голям терен северозападно от кв. Меден Рудник в посока към Горно Езерово.