Днешната извънредна сесия на ОбС бе свикана за обсъждане и приемане на Бюджет 2010 на община Ботевград. Преди това съветниците разгледаха докладната за изпълнение на бюджета за миналата година. В тази връзка общинският съветник от БСП Цветан Коцев отправи няколко въпроса към общинското ръководство: “Защо към бюджета за миналата година не е приложен планът за изпълнение на инвестиционната програма за 2009 год.?”,  “На какво се дължи преизпълнението на приходите от такса смет и общински такси?”, “Каква е вероятността да бъдат изпълнени заложените приходи от продажба на общинско имущество в размер на 3 060 000 лева?”, “Защо в Бюджет 2010 не са заложени средства в два параграфа – пазари и тържища и приходи от концесии?”. Той направи предложение по първия да бъдат планирани 25 000, а по втория – 35 000 лева, които да се разходват за благоустройство на градския парк.

Според арх. Димитър Маринов средства трябва да се осигуряват приоритетно за четири направления – образование, здравеопазване, водоснабдяване и защита на населението от наводнения. “До този момент аз и Петя Кочкова сме внесли 11 докладни за отпускане на средства в изброените сфери. Ето защо чувствам, че имам принос за това, че в Бюджет 2010 са планирани средства за укрепване на коритото на Стара река. Внесохме предложния за изграждане на защитни съоръжения на речните корита в Трудовец и Врачеш, за ремонт на уличните оттоци, за нови огради на гимназията и училище “Вапцаров”. Подкрепям изграждането на нова пречиствателна станция, въпреки че във водоснабдяването има още какво да се желае. Компромис мога да направя с всичко, но не и със здравеопазването. Смятам, че не са достатъчни парите, които държавата осигурява за тази сфера. Затова предлагам в Бюджета 2010 да бъдат заложени 660 000 лева за болницата”. Средствата да се пренасочат от планираните за преустройството на  съдебната палата в музей. 40 000 лева са достатъчни за освежаване и консервиране на сградата, а останалите 660 000 лева да се използват за ремонт на болницата и закупуване на медицинска апаратура”, каза арх.Маринов. Той бе категоричен, че няма да подкрепи бюджета, ако не се приеме предложението му.

Цеца Христова предложи да се намалят с 1500 лева предвидените средства за отбелязване на националния празник – 3-ти март, и да се пренасочат за Деня на здравния работник, да се изготви лесоустройствен проект за общинските гори, да се предвидят средства за благоустрояване на парка

“Общината отчита преизпълнение на такса смет, защото успяхме да съберем стари задължения. През миналата година имахме утвърдени много проектни предложения на големи инвеститори, а това отхвърли в приходната част. Тази година не очакваме такива постъпления от общински такси. Затова планираните средства са по-малко. Очакваните постъпления от пазари и тържища са включени в “наеми”.  
За здравеопазване общината е осигурила близо 4 000 000 лева, откакто аз съм кмет. Изплатихме дълговете на болницата, закупихме медицинска апаратура, направихме ремонти в отделенията. За здравеопазване са предвидени парите от осигуровки. Не можем да натоварваме данъкоплатците с допълнителни средства. Пари са необходими и за други дейности. Община Ботевград е заложила 700 000 лева собствени приходи за преустройство на старата съдебна палата в музей, но очакваме в общинската хазна да постъпят 1000 000 лева по проект за тази цел. Вероятно програмата ще стартира в средата на тази година. Дотогава ние ще започнем ремонта на сградата”, заяви в отговор Георги Георгиев и допълни, че общината е предвидела резерв за болницата.
Градоначалникът каза още, че е категорично против да се намаляват средствата за отбелязване на националния празник на България.

“Проекто-бюджетът и инвестиционната програма са амбициозни. Ние сме заложили достатъчно дейности. Дори да изпълним 50 на сто от тях, това няма да е малко. В търсеното на средства за реализирането на инвестиционната програма, както и на дейности извън нея, не трябва да се конфронтираме, а да се обединим в името на общината”, заяви Георги Георгиев

Предложенията на тримата съветници бяха предложени за гласуване, но не получиха достатъчен брой гласове. 

Отчетът за изпълнението на бюджет 2009 и бюджетът и нвестиционната програма на общината за тази година бяха предложени за гласуване анблок. 25 съветници гласуваха “за”, против бяха Петя Кочкова, Димитър Маринов и Христо Якимов.

Да припомним, че рамката на Бюджет 2010 е 16 821 938 лева. От тях  9 501 938 лева е размерът на очакваната държавната субсидия, а собствените приходи на общината са 7 320 000 лева. Те са разпределени така:

-изпълнителни и законодателни органи – 1 868 440 лв.;
-отбрана и сигурност – 149 569;
-образование – 6 042 830;
-здравеопазване – 914 805;
-култура и спорт – 1 094 514;
-социални дейности – 401 680 лв.;
-благоустройство и комунално стопанство – 6 140 462 лв.;
-други дейности по икономика – 209 638 лв.

Инвестиционата програма надхвърля 30 000 000 лева. За по-големите обекти, заложени в нея, ще бъдат осигурени средства от Европейските фондове. 
265 000 лева предвижда общината за подпомагане и обезщетения на граждани през настоящата година.