Агенцията по заетостта отвори нова схема за обучение на заети лица по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Това е операция „АДАПТИВНОСТ”.
Целта на операцията е обучение на наети работници и служители в икономическата сфера – производство и услуги, за които е установено непълно работни време по реда и условията на Кодекса на труда за период не по-малък от 2 месеца и за най-малко 5% от списъчния състав на персонала към момента на кандидатстване.

Изискванията към предприятията и фирмите, които желаят да се възползват от възможностите на схемата, са:
- да нямат изискуеми и неизплатени данъчни задължения и/или задължения за осигурителни вноски;
- да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
- да нямат наложени санкции или глоби по чл. 415, ал. 2 от Кодекса на труда през последните 6 месеца преди кандидатстването по схемата;
- да не са извършвали масови съкращения след 1 юли 2008г;.
За работниците и служителите, които искат да се възползват от схемата е необходимо да отговарят на следните изисквания:
- да имат минимално входящо образователно равнище за съответната специалност, по която желаят да се обучават;
- да не ползват в момента на кандидатстването възможностите на 44 ПМС/2009г. за непълно работно време;
- да не са обучавани по същата професия или квалификация по реда на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, Програма ФАР или друг публичен източник;
- да не притежават идентична професионална квалификация, за която кандидатстват за ново обучение.

Включените лица трябва, по време на обучението, да са на установено непълно работно време, като през същия период на обучението получават стипендия и им се изплащат транспортни разходи, ако обучението, в което са включени, се провежда в населено място, различно от това, в което се намира местоработата им.

Заявленията, които трябва да подадат желаещите, могат да се изтеглят от интернет-страницата на Агенцията по заетостта. Те трябва да бъдат придружени от: копия от личната карта и дипломата за завършено образование, както и от Удостоверение /Свидетелство за завършен идентичен курс /ако има такова/.

Събраните документи се предават на съответния работодател, който заедно с обща декларация ги представя в дирекция „Бюро по труда” – Ботевград.
Работодателите прикрепят към декларацията си и следните документи: заповед за установено непълно работно време, статистически формуляр /обр. ЕЕ 01022/ за последното тримесечие на съответната година, удостоверение за актуално състояние или копие на регистрация по ЕИК, удостоверение от НАП за липса на задължения.

Подробна информация може да получите на място в дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, на телефон: 0723 / 60-162, както и на сайта на Дирекцията bt.botevgrad.com.