Задържаните при полицейската операция „Октопод" остават в ареста. Софийският градски съд наложи на сочения за лидер на групата и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров, както и на останалите шестима обвиняеми, най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Петров коментира пред съда, че акцията е политическа репресия от страна министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Съвместната операция на ГДБОП, ДАНС, Столична дирекция „Полиция" и прокуратурата „Октопод" беше проведена на 10 февруари. Тогава бяха задържани 13 души, като обвинението поиска постоянното задържане на седем от тях. Така в ареста, освен Алексей Петров, остават Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Основните доказателства на прокуратурата пред съда бяха показанията на трима анонимни свидетели. Според тях в инкриминирания период Алексей Петров е бил начело на таксиметрова компания, където е бил известен с прякора Баровеца, заемал е и отговорно място в комбината „Кремиковци". Петров е използвал позициите си, за да получава информация и да ръководи престъпната група.

Алексей Петров отрече тези твърдения, като каза, че всичко това е било част от работата му като служител първо на националните служби, а после и на ДАНС. Според него акцията е проведена поради публичното му несъгласие с някои от икономическите решения за страната.

От показанията става ясно още, че „Кремиковци" е бил системно източван от братята Стоянови близо 10 години.

Съдът отхвърли искането на адвокатите техните подзащитни да бъдат пуснати от ареста и в крайна сметка прецени, че има обосновано предположение за авторство на престъплението, като по този начин остави обвиняемите зад решетките. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.