25-годишният Октай Енимехмедов, който нападна почетния председател на ДПС Ахмед Доган на националната конференция на партията в събота застана пред Софийския районен съд, предаде репортер на novini.bg.

Делото започна в 10.30ч. Енимехмедов беше докаран с конвой от 6 полицаи с белезници на ръцете. Той обаче застана с гръб към камерите и отказа да застане с лице пред журналистите. Интересите на Енимехмедов се защитават от служебен защитник Боянка Аврамова. За да се запознае защитничката с материалите по делото съдът даде 20 минути почивка.

Изненадващо в залата на съда не се появи брат му Метин Енимехмедов. В сградата на Районния съд няма и нито един представител на ДПС. При извеждането на Енимехмедов от залата заради дадената почивка на въпрос "Защо нападнахте Ахмед Доган" той отвърна само с широка усмивка.

След изказването на защитата и обвинението, пред съда говори и обвиняемият Октай Енимехмедов. "Уважаеми народни представители...", започна той. След като бе поправен от съдията, нападателят на Доган продължи: "Да, качих се на трибуната, насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. Относно миналото ми - правил съм престъпления, но съм поемал отговорност и полагам усилия да допринеса с нещо като български гражданин. Не съм заплаха за обществото, заплаха съм за тайното общество в ДПС. Нямам намерение да се укривам, но някой друг може да има намерение да ме затрие. Надявам се на справедлив процес. Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Идеалите и възрастта ми ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече", заяви Енимехмедов.

По-рано прокуратурата поиска на Октай Енимехмедов да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение, като припомни и криминалното му минало.

Малко след 12.30 ч. съдът реши да остави 25-годишният мъж в ареста за постоянно.