Река Камчия е започнала да излиза от коритото си и прелива заради силния дъжд, съобщи директорът на "Гражданска защита" във Варна Владимир Иванов. Наводнено е било рибарското селище при устието на реката, както няколко къщи във Вълчи дол, детска градина във варненския квартал "Аспарухово". Иванов съобщи, че са се активизирали свлачища в района на резиденция "Евксиноград" и квартал "Аспарухово". В община Аврен села са останали без ток.

Река Тунджа прелива в района на Елхово. Падналият през нощта дъжд е вдигнал нивото на реката, което в неделя е било 410 сантиметра, а сега достигна 425 см, което е най-високото равнище, измервано от 1963 г. насам. Чувалите с пясък, натрупани по брега, не се виждат - пазарът, автогарата, паркът, крайградски зони са под вода. Наводнени са дворове, приземни етажи от къщи, мазета и стопански постройки. От наводнението е изгорял трафопост и през нощта 100 къщи са останали без електричество. Опасността от наводнения идва повече от подпочвените води, отколкото от евентуално преливане на реките, твърдят специалистите от "Гражданска защита". Водите избивали от валежите и високото ниво на реките и язовирите. По груба оценка е засегнат 50% от града.

Река Русенски Лом е излязла от коритото си около селата Кошов и Красен, съобщават от областна администрация. Засега разливите на Русенски Лом при двете села са малки, а при останалите населени места нивото на реката е около и под критичните точки по дигите. Въпреки това ситуацията се следи денонощно, съобщи директорът на общинската дирекция "Сигурност и управление при кризи" Спасимир Димитров. В община Русе към момента има достатъчно свободен обем в коритото на реката, а нивото на река Дунав позволява нормален отток на водата.

През ГКПП - Капитан Андреево не се пропускали автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". Част от входящите трасета са били залети с вода. Пътят към пункта от българска страна също е бил залят от прелелите води на яз. Каламица. Образувала се е била близо 2-километрова опашка от тирове преди пункта. Към 10 часа водата на ГКПП - Капитан Андреево е заляла трафопост на митницата, което е наложило токът да бъде изключен. На места водата достигнала 50-60 сантиметра. Областната дирекция на МВР - Хасково и турските гранични власти са били уведомени да пренасочват пътникопотока към ГКПП - Лесово.

Без ток в община Смолян останали почти всички населени места - селищата Момчиловци, Бостина, Соколовци, Писаница, Левочево, Чокманово, Хасовица, Орешец, Кокорово, Кремене, Надарци, Лъка, Подвис, Тикале, Ряка, Селище, Ровино, Търън, Требище, Серафимово, част от Фатово, Смилян, Арда, Могилица, Горово, Равнината, Широка лъка, Гела, Солища, Стикъл, Мугла, Заевете, Стойките, комплекс Пампорово, промишлената зона на Смолян, общинската администрация на града.

Заради скъсани далекопроводи, във всички села на община Рудозем електрозахранването е било спряно. Общините Девин, Борино и Баните също са останали без ток, както и в община Мадан - кв. "Батанци", ул. "Яновска" и "Аврамовска".

Затворени са пътните участъци Смолян - Мугла и Белица - Загражден. Пътят с. Средногорци - гр. Рудозем е отворен в едното платно, поради киша е наложено ограничение за движение с вериги. Пътят се разчиства.

Нивото на водата на язовир Златоград е 32 см над преливника, а хвостохранилището на Ерма река - 25 см над преливника. Осигурено е денонощно наблюдение на двете хидросъоръжения.

Пътят Риш-Тушовица-Върбица е бил залят от повърхностни води и е трудно проходим, съобщиха за Дарик от Пътно управление - Шумен. Залети са около от 20 метра от участъка. Републиканските пътища в Шуменска област са проходими при зимни условия. Пътните настилки по основните направления са предимно мокри, в северната част на областта са частично заснежени, но се почистват и обработват.

Отново е започнало изпускането на язовир "Тича", това заяви пред Дарик началникът на Басейнова дирекция, клон Шумен, Наско Канавров. По думите му, от язовира се изпускат 16 куб.м/с. Нивото на реките Камчия и Врана е спаднало и те вече са се прибрали в коритата си. Изпускането се налагало, тъй като язовирът е почти пълен и е необходимо освобождаване на обем. С около 40 см е спаднало нивото на река Камчия до с. Бял бряг. Спряло е и преливането на язовир "Капица". Все още преливали язовирите "Маломир", "Станянци", "Дибич", "Янково", "Александрово" и "Кълново".

Село Васил Левски в община Търговище е останало без вода. Залята е била помпената станция. По информация на "Напоителни системи" ЕАД - клон Търговище, продължавало източването на водни маси от яз. "Красноселци" с около 2,4 куб. м/с. Това е наложено заради авария на язовирната стена. Източвали се още язовирите "Ломци" с 1 куб. м/с, "Овчарово" с 0.2 куб. м/с и "Ястребино" с 10 куб. м/с. През преливника преливали яз. "Царевци" и яз. "Беломорци" в община Омуртаг. Очаквало се да прелеят яз. "Пресян", яз. "Вардун" и яз. "Росина" в община Търговище, река Черни Лом в района на с. Априлово, община Попово, информират още от "Гражданска защита".

Заради повишеното ниво на водите на реките е имало приводнени пътища и пътни участъци в Ямбол, съобщиха от Областно пътно управление. Залят е участък от път І-6 в района на село Лозенец, но е проходим за автомобили. Пътният участък по път ІІІ - 707 в направлението Воденичане - Палаузово е бил залят от водите на излязлата от коритото си река Мучурица.

Има опасност от преливане на язовир в Новозагорско, съобщи за Дарик директорът на "Гражданска защита" - Сливен инж. Кръстьо Славов. Екип е заминал да инспектира язовир "Прохорово". Там е бил изграден преливник, но нивото на водата е много високо, добави още Славов. Наводнена е била детска градина в сливенското село Трапоклово. Няма опасност от усложняване на ситуацията в Елхово заради язовир "Жребчево". Той е запълнен на половината от капацитета си, може да поеме още води. Малко над половината от капацитета е и нивото на водата в язовир Асеновец, увери Славов.

Зимата се върна в столицата. На повечето места в града се образува няколкосантиметрова снежна покривка. Снегопочистващите фирми в София работят, а улиците са в добро състояние, каза шефът на Столичен инспекторат Веска Георгиева. Трамваите се движат по разписание, а закъсненията на тролейбусите са били от порядъка на 6 минути, съобщиха от диспечерския пункт на Центъра за градска мобилност. При автобусното движение обстановката също е останала спокойна, каза главният диспечер в Центъра Румен Петков и добави: "Поради заледен път автобусни линии 68 и 69 за Бистрица и Железница не се движат в участъка от Околовръстен път до началото на село Бистрица. Те са пренасочени двупосочно през Симеоново. Изцяло е възстановено движението на тролеите с номер 2 и 9. Причина за скъсения по-рано тази сутрин тролейбусен маршрут е паднал кабел на интернет-доставчик върху контактната мрежа на тролеите на ул. "Дойран". Трамваите по линия 9 и 18 пък се движат до пл. "Журналист", като не стигат до Руското посолство и до ул. "Кора планина" заради паднали дървета по трасето. Дърветата се отстранявали с помощта на Гражданска защита.

Затруднено е било движението между Перник и София. По данни на диспечерите от автогарата в Перник, с около час изоставал графикът на придвижване на автобусите до столицата. Задръстването се дължало не на лошо състояние на пътя, а на огромния поток от автомобили, обясни Румен Сачански, директор на Областното пътно управление. По думите му, ситуацията е характерна почти за всеки понеделник сутрин, когато много хора се прибирали към София от Югозападна България. Две големи пътни артерии - от Кулата и Кюстендил, се събирали при Драгичево и шосето не можело да поеме всички коли, обясни Сачански. Задръстването било от Драгичево до гара Владая, уточниха от Областното пътно управление.

Пътищата в Силистренска област са мокри, проходими са при зимни условия, информират от ОД на МВР в Силистра. Затворен остава за движение участъкът с. Богорово - с. Кайнарджа по пътя от Силистра за Добрич. Обходният маршрут е през с. Войново. Между 9 и 23 литра на квадратен метър са валежите в Силистренско, съобщиха от местната метеорологична станция. Новата снежна покривка е най-дебела в Тутраканския район - 37 сантиметра, а едва 4 сантиметра е в Дуловсата община на Силистренска област. Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки.

За усложнена обстановка по пътя между Мездра и Ботевград съобщиха слушатели на Дарик. Движението се затруднявало от закъсали ТИР-ове. Служители на КАТ спирали движението на тежкотоварни автомобили в обратна посока край Ботевград.

Пътят към прохода Предела е бил затворен за тежкотоварни автомобили, съобщи говорителят на Областната полицейска дирекция Гергана Моралиева. Забраната е била наложена заради опасност от пътно-транспортни произшествия заради непочистената снежна маса в района. През Предела към Разлог и Банско преминават само леки автомобили, но и те трябва да са с вериги. Има ограничение за движение на камиони и към ГКПП Станке Лисичково, съобщиха от КАТ "Пътна полиция".

Участъци от пътя Добрич-Албена са били наводнени, съобщават от "Гражданска защита". Залята е отсечката около разклона за село Одърци. Участъкът в района на село Батово също е бил наводнен, като нивото на водата там достигнало 30 см. Пътят не е затворен, но преминаването през наводнените отсечки е затруднено. В "Гражданска защита" са получени сигнали за наводнени къщи и дворове в селата Камен бряг и Селце.В промишлена зона "Север" в Добрич, където през август миналата година проливните дъждове нанесоха значителни щети, е имало много силен отток, но няма никакви поражения на имоти и инфраструктура.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Сняг вали на проходите "Шипка", "Петрохан" и прохода на Републиката, в Родопите, в районите на Перник, Смолян, Враца, София, Видин, Пазарджик, Ловеч, Кюстендил и Монтана. Дъжд вали в областите Шумен, Бургас, Сливен, Варна, Велико Търново, Добрич, Русе, Търговище, Силистра и Ямбол.

Пътищата са мокри, по високите и усойни места са заснежени и с частични заледявания, почистват се и се обработват.

На магистралите "Тракия" и "Хемус" пътните настилки са мокри.