Авторът и илюстратор Мая Бочева - Уики ще бъде част от програмата на „Алея на книгата“ в Ботевград.


Тя ще запознае малките и големи читатели с дигиталния проект „Книгите оживяват“, включващ книгите с образователни игри „Кой светна луната?“ и „Колко е часът? Наръчник за Времето“, който е предназначен за училища и детски градини.


Дигиталните книги са част от поредицата приказки с образователни игри „Туй-Онуй“ на Мая Бочева – Уики от издателство „ТАТ Криейтив“. Темите, които представят книгите са много подходящи за деца от 5 до 9 години, защото освен за цифрите и стрелките на часовника, децата научават от тях и много любопитни факти за понятието „време“, както и имат възможността да броят, смятат и пишат, запознават се с календара и дните от седмицата и мн. др.


„Туй-Онуй“ е приказен свят, който съществува заради любопитните детски въпроси. Главен герой е малко любопитно момиченце - Любка, което постоянно задава въпроси на всички около себе си. Нейната баба има голяма стара книга, която знае всички отговори. Това е книгата „Туй-Онуй“. Отговорите идват под формата на вълшебни приказки с причудливи и смешни истории, но в тях са вплетени умело различни образователни игри.


„Ние смесихме художествена литература с енциклопедични познания, но и не само – споделят от „ТАТ Криейтив“. - Приложихме мултидисциплинарен подход, като в една история се учат едновременно буквите, числата, емоциите и цветовете. Има игри, свързани с музика и танци, с рисуване и география“.


„Кой светна луната?“ има първа награда на международния конкурс WSA 2016 г. за образователна мобилна апликация. Първа награда на Computer Space за Offline multimedia за дигиталната версия на книгата и първа награда за апликация. Второ място на Бисерче Вълшебно 2017.


Печатното издание на книгата „Колко е часът? Наръчник за Времето“ има национална награда „Константин Константинов“ за Илюстрация на най-големия фестивал на детската книга в България. Както и номинация за Бисерче Вълшебно 2018.