Google планира да изгради широколентова оптична мрежа, с която да гарантира достъп до интернет със скорост един гигабит в секунда, която е близо 100 пъти по-голяма от средната скорост на достъп до Интернет в САЩ, съобщи АП.

В блог на компанията се обяснява, че с такава скорост един пълнометражен филм с висока разделителна способност на изображението ще може да бъде записан от интернет за по-малко от пет минути. Високата скорост на достъп и обмен на данни по новата мрежа ще има и други приложения, например изпращането на триизмерни изображения от местна клиника към по-големи медицински центрове.  

В експеримента ще бъдат включени от 50 до 500 000 потребители на интернет. Новата услуга според компанията ще се предлага на конкурентни цени, отбелязва БТА.

Google ще изгражда само оптичната мрежа, докато всеки потребител ще може да избира сам своя доставчик на интернет услуги. Целта на експеримента е да се провери функционирането на базирани в интернет приложения от ново поколение. Едновременно с това ще се тестват и нови способи за прокарване на оптични кабели.

Според ДПА Google прави сериозна заявка за развитие в направления, които са извън сегашната дейност на компанията, създател на най-масово използваната интернет търсачка. Миналата година Google пусна на пазара нова операционна система и мобилен телефон, които са пряк конкурент на iPhone на Apple.

Във вторник компанията обяви и създаването на нова мрежа за социални контакти, която е запланувана като алтернатива на Facebook и Twitter.