Със световната премиера на изцяло новия Touareg Volkswagen днес разкрива технически най-иновативния автомобил от основаването на марката.

Touareg интерпретира впечатляващо новата за своято време обширна SUV-идея благодарение на с почти около 20% по-икономичния двигателен спектър и на разнообразието от нови асистиращи системи и системи за сигурност.

Той е първият пълноприводен автомобил с хибридно задвижване, който ще се предлага на европейския пазар от немски производител. С разход на гориво от 8,2 литра поставя мащаби при високопроходимите бензинови автомобили в класа.

До 50 км/ч Touareg може да се движи изцяло на електричество и без отделяне на вредни емисии. От друга страна благодарение на дизеловия си агрегат Touareg V6 TDI постига най-добрите стойности в сегмента си за среден разход на гориво от 7,4 л/100 км.

Двете версии Touareg Hybrid и V6 TDI са най-икономичните бензинови и дизелови SUV автомобили от високия клас, които са били произведени досега в Европа.

Kакто при успешния по-малък Tiguan, така и при новия Touareg Volkswagen залага на устойчиво развитие. Първо доказателство за това: високопроходимият автомобил е с 208 кг по-лек в базовата си версия.

Същевременно каросерията е с допълнителни 5% по устойчива на усукване и по този начин водеща сред конкурентите си. Второ доказателство: Дизайнерите са реализирали значително по-ниска стойност на челно въздушно съпротивление.

То се постига не само чрез прецизно оптимиране на аеродинамиката, а и чрез редуциране на височината на автомобила. По този начин се намалява фронталната площ на автомобила.

Трето доказателство: Всички двигатели са серийно оборудвани с 8 степенна автоматична трансмисия - първата в сегмента, чрез която значително е намален разходът на гориво с повече от 2 литра.

От гледна точка на икономичността базовото 4х4 задвижване е модифицирано. В основната си версия (4MOTION) Touareg разполага с нова генерация задвижване на четирите колела посредством самоблокиращ среден диференциал тип Torsen (4MOTION; ъгъл на изкачване 31 градуса).

Kакто и при Tiguan Track & Field, новият Touareg е оборудван с офроуд програма, която чрез натискане на бутон настройва системите ABS, EDS и ASR за офроуд терен и активира асистента за спускане под наклон, както и моментите на превключване на предавките на автоматичната трансмисия.

Опционално V6 TDI може да се оборудва с пакет „Terrain-Tech", при който автомобилът вместо с Torsen диференциал получава подсилена за офроуд терен трансмисия, включваща удължена предавка, както и до 100% блокиращ среден и заден диференциал (4XMOTION; ъгъл на изкачване 45 градуса).

Тази версия разполага аналогично на първата генерация на Touareg с въртящ се бутон, чрез който водачът избира подходящия режим спрямо терена за шофиране: 1. „Onroad"; 2. „Offroad" (както програма „Offroad" плюс автоматично управление на механичните блокажи); 3. Low (както „Offroad" плюс активиране на ниската предавка, удължаване на моментите на превключване на предавките без автоматично превключване на предавките при ръчен режим); 4. Допълнителен блокаж на средния диференциал; 5. Допълнителен блокаж на задния диференциал.


Volkswagen направи новия Touareg не само по-лек, по-икономичен и по този начин по-гъвкав, но и още по-добър аllrounder. Новият интериор е станал по-функционален, седалките по-комфортни и пространството за краката на задните седалки по-голямо.

Задните седалки могат веднага да бъдат настроени в дължина със 160 мм, задната облегалка е с променящ се наклон. По желание се освобождава автоматично чрез натискане на копче, за секунди се сгъва и освобождава 1642 литра обем на багажника.

Вече серийно в базовата версия има радио-CD и информационна система на разположение, която се управлява инитуитивно посредством 6,5 инчов touchscreen дисплей.

Спирачката при паркиране се активира чрез бутон. Автоматично двигателят (при версиите V6) се изключва на светофар и стартира отново, когато водачът освободи или натисне спирачката (система start-stop). Опционално чрез бутон на ключа се отваря и затваря багажника. Най-големият панорамен шибедах от всички SUV автомобили допринася за достатъчно светлина и през мрачни дни.

Иновативната система Area View разпознава заобикалящото пространство около Touareg посредством 4 камери и по този начин създава допълнителна сигурност. Също така и наличните 9 въздушни възглавници защитават пътуващите.

Lane Assist преотвратява отклонението от правилния път. Side Assist предупреждава за идващи отзад пътни превозни средства при смяна на лентата. Асистентът за регулиране на дистанцията ACC с интегрирания Front Assist напълно спира при нужда и затяга за по-сигурно предпазния колан.

Фаровете Bi-Xenon с динамичен Light Assist съблюдават насрещното движение и регулират дължината на дългите светлини, без да заслепяват, а адаптивното изглаждане на неравностите се грижи за суверенната стойка на Touareg на пътя.

Освен това при Touareg ще се предлагат за първи път елементи от оборудването под новото наименование „Exclusive" от Volkswagen Individual. Към екстрите от допълнителното оборудване могат да се причислят 19-цолови лети джанти (тип „Girona"), декорации от благородно дърво („Olive ash") и кожен салон („Nappa") в две цветови комбинации „Dark Burgundy / титаново черно" или „Pepperbeige / титаново черно ".