С нови 10 свидетели разполага прокуратурата срещу Октоподите. Това обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Техните показания са срещу цялата група, уточни той.
Според Кокинов съвсем нормално е да се разследват и връзките на Алексей Петров, кой го е внедрил, кой е бил покровителят му.

Появата на новите свидетели градският прокурор си обяснява със смелост, която те са добили, след като бившата барета е в ареста.

Има и "октоподи и октоподчета", непрекъснато изваждаме по  някой "октопод", коментира от своя страна главният комисар Калин Георгиев, попитан дали са установени "октоподите в МВР".

Той добави, че въпросът е и другите да започнат "да си  вадят октоподите", защото трябва да има някакъв синхрон.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов благодари на Марчело Джотолов, който е в ареста след акция „Октопод" за предоставената информация.

В килията на задържания бе намерен мобилен телефон. Свърши ни много добра услуга, посочи Борисов и обясни - информацията, която има в този телефон, ни помага много.

Припомняме, операция "Октопод" се осъществи миналата седмица и в момента в ареста се намират 7 души, сред които и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Междувременно и вътрешният министър Цветанов заяви, че МВР разполага с допълнителни доказателства срещу групата на „Октоподите".

Утре - 18 февруари, тези доказателства ще бъдат представени пред Апелативния съд, който ще гледа мерките на Алексей Петров и другите обвинени по линия на „Октопод".
Те обжалват наложения от СГС постоянен арест.

Цветанов изрази недоумение как толкова дълго време и в такива мащаби групата е развивала дейността си.
Министърът на вътрешните работи не пожела да отговори с какво информацията, намерена в телефона на Марчело Джотолов в ареста, е била полезна за разследването.

В хода на разследването е напълно възможно и други хора да бъдат привлечени като обвиняеми, съобщи още Цветанов. Той е категоричен, че разследването върви много добре.

Помолен от news.bg да коментира случващото се и условията в следствените арести, които „разболяха" топ арестанти, Цветанов заяви: Явно заради техните плътни ангажименти, нямат време да обърнат внимание на здравословния си статус.

Важното е, че българското правителство има политическа воля, изтъкна министърът на вътрешните работи.
Независимо от здравословния статус и заболяванията, които излизат впоследствие, важното е ,че тези хора са в ареста, посочи още той.

 

Градският прокурор съобщи още, че трима министри от кабинета "Станишев" ще бъдат дадени на съд - министърът на отбраната Николай Цонев, министърът на земеделието Валери Цветанов и социалният министър Емилия Масларова. В момента се пише и обвинителният акт и срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

„Приключило е и делото срещу експремиера Сергей Станишев и до седмица и по него ще има резултат", обеща Кокинов, цитиран от БНР. В съда влизат и делата срещу зам.-министъра на вътрешните работи Раиф Мустафа и Росен Маринов.