Община Ботевград е получила покана от Управляващия орган на ОП “Околна среда 2007 -2013 год.” за представяне на проектно предложение с наименование “Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Ботевград. Във връзка с това кметът Георги Георгиев е внесъл в ОбС следния проект за решение:

1. Да се даде съгласие община Ботевград да кандидатства, съвместно с партньорските общини Правец и Етрополе, с проектно предложение за изграждане на регионална система за управление на отпадъци в Ботвеград за финансиране по приоритетна ос 2 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци по ОП “Околна среда 2007-2013 г.”;
2. Да се даде съгласие община Ботевград да бъде посочена като водеща община, отговаряща за управлението на проекта;
3. Да се даде съгласие за поемане на общински дълг в рамките на 3 000 000 лева от фонд ФЛАГ  за осигуряване на средства за финансиране на първоначалните допустими разходи по проекта;
4. ОбС да упълномощи кмета на общината да подписва всички необходими документи, които следва да бъдат представени с проектното предложение, съгласно изискванията на поканата и други разпоредби на Управляващия орган на ОП “Околна среда 2007-2013 г.”
5. ОбС да упълномощи кмета на общината да подпише проектното предложение от страна на община Ботевград.
6. Да се определи терен от 10 декара за изграждане на площадка за предварително третиране на отпадъци /гробище, находящо се в землището на Ботевград/.
7. Общинският съвет да декларира, че за период от 5 години, след изтичане на срока на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, няма да бъде прехвърляно правото на собственост върху обекта, изграден със средства от оперативната програма, няма да бъде променяно предназначението на активите, придобити в резултат на изпълнението на проекта и няма да бъдат сключвани договори от всякакъв характер с трети лица и/или да се извършват други действия, които биха могли да доведат до значително изменение на проекта за изграждане на регионално депа.

Докладната на градоначалника ще бъде предложена за гласуване на редовната сесията на ОбС, която ще се проведе на 25 февруари.