Не бива да се доверяваме на опита на "лекарите" от сериайлите с медицинска тематика, предупреждават канадски учени. "Помощта", оказвана на тв-пациентите с повече от половината от случаите е напълно неадекватна и няма нищо общо с реалната медицина.

"На екрана "медицинските професионалисти" от сериали като "Д-р Хаус" и "Спешно отделение" отлично се справят със задълженията си, но само истинските специалисти разбират, че в повечето случаи оказваната помощ е неадекватна или просто погрешна", убедени са канадските лекари.

След като подробно са анализирали четирите най-популярни в момента сериали на медицинска тема - "Д-р Хаус", "Спешно отделение", "Анатомията на Грей" и "Частна практика", те са убедени в правотата си - действията на актьорите рядко имат нещо общо с реалността, а това създава вредни представи и навици у зрителите за оказване на първа помощ и действия при спешни ситуации.

Например, в 327 епизода е имало сцени на конвулсии, като само 51 от тях са били заснети в болница. Което е по-важно - в над 50% от случаите показаните спешни мерки напълно се разминават с реалността. Само в 17 епизода оказаната помощ е съответствала на медицинската практика.

"Глупаво е да се пренебрегва голямото влияние, което оказват този тип сериали върху представата на обикновения зрител как и кога следва да се оказва спешна помощ. Още повече че в много от случаите показването на правилните мерки с нищо не би затруднило създателите на сериалите", смятат канадските невролози, подготвили своя доклад за годишната конференция на Американската академия по неврология в Торонто, Канада.