От 29 март издаването на лична карта с биометрични данни вече ще струва 18 лв., таксата за шофьорска книжка ще е 25 лв., а за международен паспорт - 40 лв. Това предвиждат промени в таксите, събирани от МВР, които се очаква правителството да одобри днес.

Досега документите струваха: лична карта - 10 лв., шофьорска книжка - 18 лв., и паспорт - 30 лв. В края на миналата година парламентът удължи с половин година валидността на документите, които изтичат в началото на 2010 г., защото МВР се забави с въвеждането на биометричните данни. 

При издаването на новите документи с чип ще се запазят сегашните цени за експресна, бърза и обикновена услуга. Издаването на лична карта за тийнeйджърите между 14 и 16 години и на хора над 70 години ще продължи да е безплатно. Тази група възрастни няма да плащат такса и за шофьорска книжка. Първи паспорт на дете до 14 години ще струва 10 лв. Ще важат намаленията за малолетните, възрастните и хората с трайно намалена работоспособност. При повреда заради недостатъци на електронния носител новите документи ще се преиздават безплатно.