През следващия грипен сезон циркулацията на А(H1N1) отново ще бъде преобладаваща, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). Към момента щамът е изместил всички други представители на грипните вируси A1, каза националният консултант по епидемиология д-р Мира Кожухарова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От началото на март започва имунизация срещу грипния вирус A(H1N1), съобщиха от здравното министерство днес на специална пресконференция. Ваксината, която ще се използва у нас, е с най-ниски странични реакции като леко зачервяване и болка на мястото на поставяне, което е нормална реакция.
Ваксинирането няма да бъде задължително. „Всички ваксини в националния здравен календар са формално задължителни, но ние на практика нямаме мерки срещу лица, отказали по някакъв повод да се имунизират. Дълбоко убедени сме, че един човек трябва да се имунизира, когато е вътрешно убеден, че това е от негова полза. Няма място за силови действие”, обясни д-р Ангел Кунчев, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването. До утре всички РИОКОЗ ще получат ваксината, към момента само някои от тях разполага с нея, обясни Кунчев. От МЗ ще предаде ваксини и на Министерството на отбраната, МВР, на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – за техните структури. Това е решението на пандемичния комитет.
От РИОКОЗ трябва да определят ден за имунизация в своите кабинети в страната, за да може желаещите да се съберат, за да не може да се изхвърля неизползвана ваксина, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. У нас от опасния вирус починаха 40 души, според официалната статистика.
До момента само в страните от ЕС са извършени над 50 млн. ваксинации срещу А(H1N1). Нивото на леки странични реакции е много ниско. Имунизационната кампания продължава във всички страни в Европа.