Епидемиологичната обстановка е спокойна, а заболеваемостта е ниска - около 60 на 10 хиляди. Няма основания за притеснения. Вярно е че са доказани няколко грипни вируса, но това е нормално за сезона. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС зам.-директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Мира Кожухарова. По думите й трудно е преди празниците да се дават препоръки на хората. Най-сигурното средство, което се подчертава и в препоръките на СЗО и ЕС, е имунизацията срещу грип. У нас има ваксина, тя съдържа трите щама на грипните вируси, които се очаква да циркулират и да предизвикат епидемия. Все още е спокойна обстановката и хората могат да се ваксинират, посочи проф. Кожухарова.
Евентуална грипна епидемия може да има след празниците, предположи проф. Кожухарова. Тя обясни, че по време на празниците хората се събират на по-малки групи, а децата не са на училище, което не дава възможност на вирусите да се разпространят. Според данните събрани от други европейски страни тази година грипът протича леко и хората не се и обръщат за медицинска помощ, съобщи проф. Кожухарова.

Тя уточни, че в момента в Европа шества основно миналогодишния грипен вирус A /H1N1/ - популярен като свински грип-бел.ред -, който е включен в състава на ваксината. В някои от страните има доказани случаи на грипен вирус тип Б. Много е слаба засега циркулацията на щама А „Пърт", у нас към момента той не е локализиран.

В Европа има грип, но няма епидемия, посочи проф. Кожухарова. Тя уточни, че има разлика между грипен сезон, който беше обявен от Европейския център за контрол на болестите миналата седмица и грипна епидемия.