"Наблюдавайте мислите си - те стават думи. Наблюдавайте думите си - те стават действия. Наблюдавайте действията си - те стават навици. Наблюдавайте навиците си - те стават характер. Наблюдавайте характера си - той става ваша съдба."

С този цитат от поемата "Съдба" на Франк Аутлоу, пише The Daily News Journal, авторът стига до сърцето на живота. Какво общо има това с гимнастиката? Каквото и с всички останали аспекти на живота - ние ставаме това, което мислим, говорим и правим, а успеха на живота ни зависи от начина, по който съзнателно подхождаме към него. Всяка област от живота може да донесе пълно удовлетворение или пълно разочарование.

Отворете съзнанието си, променете отношението си, създайте си цели, за да разберете как трябва да подходите правилно към собствената си фитнес-програма.

Много често се съпротивляваме на промяната с всички сили, без дори да го осъзнаваме. Хиляди хора, между които може би и вие, ежеседмично посещават фитнес-салоните, повтаряйки до безсъзнание едни и същи упражнения, по един и същи начин. А промяната, в действителност, е една от най-добрите тактики за да се стимулирате да свалите излишните килограми и да изпитвате удоволствие от физическата активност.

Мислете за тялото си "отвътре-навън". Предлагаме ви 5 правила, които може да ви помогнат да намерите вашият собствен верен подход към физическата промяна и да изпитвате по-голямо удоволствие от спортните си занимания.

1. Поставете си определена цел
Това е наистина мястото, от което трябва да започнете. Да знаете точно за какво се стараете и да създадете в съзнанието си картината на крайния резултат, ще определи параметрите на вашата фитнес-програма и ще ви помогне да се фокусирате върху и посветите на целта си. Една и съща програма не е подходяща за хора, които са си поставили различни цели - ако вие искате просто да поддържате тонус, вашата програма ще бъда различна от тази на човек, който се стреми да свали 10 кг. от теглото си. Запомнете, че колкото по-специфична и ясно дефинирана е вашата цел, толкова по-ефективни ще бъдат заниманията ви.

2. Променяйте рутинната си програма на всеки 3-4 седмици
Периодично променяйте реда на заниманията си. Има много начини да реструктурирате тренировката си и промяната на реда на упражненията е един от тях.

3. Променете времето за изпълнение на определени упражнения или броя на повторенията на упражненията
Не е необходимо да изпълнявате всеки път определен брой пъти едно и също упражнение. Оглеждайте тялото си - ако видите, например, че мускулите на краката ви са по-слаби, направете допълнително упражнения за тях. Мускулите ви ще "разпознаят" промяната, а вие ще забележите по-бързо резултатите.

4. Променете темпото на заниманията си
Когато става въпрос за темпото, бавните повторения са популярен метод, но ако промените тази рутина, тялото ви ще реагира. Промяната на темпото води до различно напрежение върху мускулите, а това помага за вашия прогрес.

5. Променете времето за почивка между отделните серии упражнения
Много хора изчакват между една до три минути между отделните серии. Вашите занимания обаче може да се окажат по-ефективни, ако промените това време. Скъсявайте времето между отделните серии - от една минута, до 45 секунди, а ако сте по-напреднали - и до 30 секунди. Ще изпитате силно напрежение в мускулите, тъй като стимулирате много мускулни влакна. Това обаче ще стимулира и изгарянето на мазнините.
Независимо дали сте опитна или неопитна, различните промени в рутината ви най-малкото ще поддържат ентусиазма ви за физически занимания и което е най-важното - вашето постоянство в тях.